Raskošan vikend program na 49. varaždinskim baroknim večerima - uzbudljivo i na Total Baroque partiju

VBV

Prvi festivalski vikend otpočeo je sjajnim "Koncertom uz baroknu kavu" u dvorcu Trakošćan gdje je najpoznatija hrvatska interpretatorica ranobarokne glazbe Laura Vadjon nastupila uz švedski dvojac - lutnjistu Jonasa Nordberga i čembalistu Marcusa Mohlina. To je ujedno i najzaposleniji trio ovogodišnjeg varaždinskog baroknog festivala. Nakon Trakošćana, istoga su dana, naime, održali koncert u crkvi Marije Magdalene u Gornjem Knegincu, a danas je pred njima koncert u Vinici u 19 sati, dok će u ponedjeljak nastupiti i u Loboru također u 19 sati. Laura nam je rekla da na svakom koncertu sviraju nešto drugačiji program.
- Sviramo djela iz 17. stoljeća i to nepoznata djela iz rukopisne zbirke skladbi koje je skupio švedski orguljaš i skladatelj, kapelnik Kraljevskog švedskog dvorskog orkestra Gustaf Duben. Posebno mi je drago da nastupam s dvojicom sjajnih mladih švedskih glazbenika koji su za mene vrlo inspirativni. Glazba je to puna improvizacija, pa zapravo niti jedan od tih koncerata nije isti - otkrila nam je ta vrsna violinistica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim će također muzicirati na 49. Varaždinskim baroknim večerima, ali u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu u petak, 27. rujna. Laura će još jednomn nastupiti i s ansamblom Antiphonus s programom Hrvatske glazbene kulturne baštine. Laura se upravo vratila s Korčule gdje je u suradnji s Gradom Korčula oformila međunarodni Korkyra Baroque Festival za područje Korčule i Pelješca. Zato je koncertu u Trakošćanu nazočio i gradonačelnik Korčule, Andrija Fabris, koji nam je s ponosom najavio festivalski program za sljedeću godinu uz moguću suradnju s Varaždinskim baroknim večerima.

- Bio je to ove godine osmi barokni festival, zahvaljujući Hrvatskom baroknom ansamblu na čelu s umjetničkom voditeljicom Laurom Vadjon. Koncerti nam se održavaju u gradskoj palači i katedrali te crkvi svetog Maraka, to je iznimno važan kulturni događaj za tako mali grad, a poveznica s Varaždinskim baroknim večerima je Laura kao vrsna interpretacija ranobarokne glazbe, a poveznica je viteška igra Moreška za koju je glazbu skladao Ivan Skender. Želja je Laure i nas i izvođača da ako bude sluha uz 50. Varaždinske barokne večer ovdje imamo i izvedbu barokne Moreške.

Nakon koncerta na otvorenju Festivala, trojica članova Göteborg Baroque ansambla - Peter Spissky, Erik Skanke Hosoein i Magnus Kjellson, te mezosopranistica Amanda Flodin nastupili su sinoć u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi programom pod nazivom „Dolcezza di morte“.Također,subota, drugi dan 49. Varaždinskih baroknih večeri zaokružen je programom Electro Baroque Show u novoj baroknoj zoni u gradskom parku. Antun Stašić i DJ Peznt rasplesali su i zabavili okupljene zanimljivim spojem barokne i elektroničke glazbe dodavši u taj glazbeni spoj i prepoznatljive note popularnih rock hitova.
- Ovo je ludo iskustvo i po prvi put se susrećem s elektronskom glazbom i „mojim“ barokom. Izazov je bio lani spojiti rock i barok, a kako je ove godine zemlja partner Švedska, poznata i po DJ-evima, otišli smo korak dalje, na house i techno - naglasio je violinist Antun Stašić, koji je i dan ranije oduševio svojim nastupom u vanjskom dijelu otvorenja Festivala, dok je dvojac DJ Peznt dodao: - Ideja se dogodila prije tri mjeseca i razmišljali smo što bi mogli napraviti- nešto novo i drugačije. U inozemstvu imamo dobre rezultate - po pitanju elektronike - i ovo je bio novi izazov. Prepoznat će se u ovim zvucima veliki barokni majstori poput Bacha i Vivaldija, a nakon ove prve suradnje sigurno ćemo nastaviti surađivati s Antunom.

U nedjeljnom prijepodnevnom programu odnosno na varaždinskom "Koncertu uz baroknu kavu" publika je uživala u glazbenom salonu palače Sermage, a uz program pod nazivom "La Serenisima" nastupili su izvrsna švedska mezzosopranistica s međunarodnom karijerom, Marie Forsström, čiji repetroar obuhvaća djela od mletačkog baroka do berlinskog cabareta, a svjetsku slavu stekla je interpretirajući djela Mozarta i Mahlera. U programu naslovljenom "Ludilo i predanost" uz nju su nastupili Dohyo Sol na teorbi/arhylutnji i Peter Lönnerberg, čembalo /orgulje. Bio je to pravi praznik za dušu, jer švedski glazbeni trojac, a osobito mezzosopranistica oborili su publiku s nogu nevjerojatnom lakoćom pjevanja i sjajnog muziciranja.

U nedjelju, u baroknoj zoni u parku u sklopu programa „Total Baroque u parku“ s početkom u 21 sat nastupa sastav “Dobre vibracije” uz zvukove poznatih švedskih sastava. Bit će to pravi after party nakon koncerta kojeg će se u 19 sati u varaždinskom HNK-u pod nazivom „Renesansna glazba za svakoga“ održati članovi poznatog švedskog ansambla “Romeo i Julia Koren”.


 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.