Donauinselfest - čak 80 dana zabave na najvećem open air festivalu u Beču, ali autobusom-pozornicom

open air festival Beč

Ovogodišnji Donauinselfest tijekom ljeta će autobusom - pozornicom proputovati kroz sva 23 okruga austrijske prijestolnice u 80 dana. 

Bečki Donauinselfest – najveći open air festival u Europi – ove se godine uslijed pandemije koronavirusa neće više održati u svom velikom trodnevnom izdanju. Umjesto toga, organizatori su najavili ljetnu turneju pod sloganom „Cijeli Beč“ u sklopu koje će od 1. srpnja do 18. rujna 2020. diljem austrijske metropole nastupiti stotinjak izvođača. Finale slijedi 19. i 20. rujna na Dunavskom otoku, ali − u skladu sa sigurnosnim mjerama – samo za 1.250 posjetiteljica i posjetitelja.

Tijekom 80 dana, koliko će festival trajati, u 23 bečka okruga održat će se čak 240 takozvanih „pop-up“ koncerata. Open air pozornica nalazit će se na autobusu na kat koji će se zaustavljati na ulicama, trgovima, parkovima i u remizama diljem Beča. Imena izvođača, koji će ovaj put biti isključivo iz Austrije, objavit će se na prvi dan festivala 1. srpnja. Tko će, gdje i kada nastupiti te kojom će rutom autobus voziti znat će se tek neposredno prije koncerta. Organizatori objašnjavaju da se time nastoji spriječiti okupljanje prevelikog broja ljudi.

Finalni vikend 19. i 20. rujna donosi tri spektakla na Dunavskom otoku. Za subotu navečer predviđen je koncertni doživljaj za sve generacije, dok u nedjelju ujutro slijede šlageri i narodna glazba, a u večernjim satima nastupi zvijezda austrijskog kabareta. Za koncerte na Dunavskom otoku, gdje će broj posjetitelja biti ograničen, tijekom ljeta će se dijeliti besplatne ulaznice.

„Mi Donauinselfest posjetiteljicama i posjetiteljima donosimo u njihove domove ili na njihova radna mjesta. Time najveći open air festival postaje najduži open air festival u Europi“, kazala je članica bečke Gradske skupštine iz redova Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ), Barbara Novak.

Pritom je objasnila i razloge za ovaj alternativni koncept: „Ovaj je festival svojim obožavateljima, mnogim austrijskim umjetnicama i umjetnicima te uključenim bečkim poduzećima jednostavno prevažan da se jedne godine ne bi održao. Obitelj Donauinselfesta smatra se partnerom bečke umjetničke, kulturne i event industrije koja je trenutačno izrazito pogođena ovom krizom.“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.