Koncertom podno bedema varaždinskog Starog grada započele 50. Varaždinske barokne večeri

Koncertom podno bedema varaždinskog Starog grada započele 50. Varaždinske barokne večeri
Svečanim koncertom otvorenja podno bedema varaždinskog Starog grada sinoć su započele 50. Varaždinske barokne večeri, jedan od pet festivala nacionalnog značaja. Izvedbom poznatih bisera barokne glazbene riznice “Brandenburškim koncertom br. 3“ baroknog velikana Johana Sebastiana Bacha, Telemannovom suitom „La Bizzare“ i neizostavnim Vivaldijevim „Četiri godišnja doba“ glazbenici Varaždinskog komornog orkestra i gošća, jedna od najistaknutijih violinistica srednje generacije Latica Honda Rosenberg oduševili su brojnu publiku koja se na velikoj otvorenoj pozornici pod zvijezdama okupila na slavljeničkom koncertu jubilarnog festivala. „Zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Varaždinu uspjeli smo doći do ovog trenutka kojeg danas imamo.
 
Prekrasno, veličanstveno, nešto neobično i neočekivano. Značajno je da se Festival održava u ovo vrijeme i da je na ponos grada Varaždina i cijele Hrvatske. Varaždinske barokne večeri daleko su poznatije izvan granica domovine“, istaknuo je ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno sa svojim suradnicima pripremio program s domaćim glazbenicima kao što su bile preporuke ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koja je i nazočila otvorenju jubilarnih Baroknih večeri.“Naša je odluka početkom svibnja bila da svi nacionalni festivali se moraju realizirati i u ovim okolnostima. Ja bih svakako čestitala i ravnatelju Bobiću koji je u kratko vrijeme u specifičnim okolnostima osmislio program upravo s tom uputom da se angažiraju hrvatski glazbenici, ali sigurna sam kao što je bio slučaj s ljetnim festivalima s jednakom kvalitetom i umjetničkim dosezima.
 
 
Ovo je zaista velika obljetnica. Varaždinske barokne večeri jedan su od prvih europskih festivala koji je bio posvećen isključivo ranoj, baroknoj glazbi i na takav način doprinjele su ne samo Varaždinu i publici koja je ovdje dolazila nego možemo reći i općoj promociji te glazbe u Hrvatskoj i šire. Sjećamo se svih umjetničkih ravnatelja, velikih umjetnika i Varaždinaca, domaćih i međunarodnih umjetnika koju su ovdje nastupali. Varaždinska publika cijeni ovaj festival i voli ga i sigurna sam da smo mi na početku sljedećih uspješnih 50 godina. Čestitam svima i veselim se što sam ovdje“,  istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.
 
 
U ime predsjednika Republike Hrvatske, stalnog pokrovitelja VBV-a otvorenju je nazočio njegov izaslanik i posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, koje čestitao organizatorima i prisjetio se znamenitih Varaždinaca koji su ostavili i ostavljaju trag ne samo u hrvatskoj, već i u europskoj i svjetskoj kulturi, kao i na važnost Baroknih večeri. „Ono što su za Dubrovnik Dubrovačke ljetne igre, Pulu Pulski filmski festival to su za Varaždin, ali cijelu našu državu Varaždinske barokne večeri, koje slave 50. godina. Varaždin i barok su sinonimi, Varaždin i glazba su sinonimi i nije se ovdje dogodio festival pa je onda nastala kulturna povijest Varaždina, već je bilo obrnuto. Varaždin je imao bogatu glazbenu povijest i zbog toga se festival događa u ovom gradu“, istaknuo je izaslanik Zima. Svečanim koncertom na otvorenom kojeg je uveličala i poznata hrvatska sopranistica svjetskoga glasa Lana Kos izvevši hrvatsku himnu, Varaždinske barokne večeri prkose vremenu kada su mnogi festivali širom svijeta bili otkazani zbog aktualne situacije s koronavirusom. „Varaždinske barokne večeri prkosile su i ratu, prkose i koroni. Možda je jedino dobro u vrijeme korone da nas je ova situacija natjerala da se družimo vani i budemo u prirodi i da imamo koncerte i festivale na otvorenom.
 
 
Pridržavamo se svih mjera i preporuka i vjerujem da će sve biti u redu. Ovo je jedan od najljepših ambijenata, glazbenici vele da će svirati zvonkije u ovom prostoru i mislim da je riječ o sjajnoj simbiozi naše kulturne i povijesne baštine i barokne glazbe. Želim svim Varaždincima i gostima da uživaju u glazbi“, poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a župan Varaždinske županije Radimir Čačić čestitajući organizatorima što su pripremili festival prisjetio se kako već više od dva desetljeća Varaždinske barokne večeri su festival nacionalnog značaja, punih 13 godina imale su inozemne zemlje partnere, donijele čitav niz nastupa poznatih glazbenika, pa i Bečkih dječaka, ali i izrazio nezadovoljstvo što je koncert otvorenja bio u izravnom prijenosu na Trećem, a ne na Prvom programu Hrvatske televizije. „Varaždinske barokne večeri ubrajaju se među 20 svjetskih festivala. Ambijent je prekrasan, a festival je jako važan i za Varaždin, koji je grad kulture. Kultura će biti sve važnija, prostor slobodnog vremena je nešto što je u prirodi razvoja gospodarstva, a kultura je dio te priče. O tome moramo voditi računa i tražiti sve više i više, sve bolje i bolje, a to traži financijsku podršku. Zahvaljujem Vladi, a posebna zahvalnost ministrici, koja je danas bila na sjednici Vlade i došla je ovdje. Ona razumije značaj ovih večeri i očekujem da će i dalje biti tako“, istaknuo je župan Čačić.
 
 
Koncertu su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan i saborski zastupnici, varaždinski biskup Bože Radoš i biskup u miru Josip Mrzljak, brojni pripadnici diplomatskog zbora, te političkog, kulturnog života iz cijele Hrvatske. Prva večer slavljeničkog festivala završena je raskošnim vatrometom iznad Starog grada, te razgledom izložbe na otvorenom na zgradi varaždinskog HNK-a. Danas u 18 sati u varaždinskoj galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici bit će otvorena izložba „Barokni ritam, suvremeni tonalitet“, a u 20 sati na pozornici kod Starog grada nastupit će mladi glazbenici na jedinstvenom projektu „Koncert četiri akademije“. Pod mentorskim vodstvom Laure Vadjon studenti Umjetničke akademije u Splitu, Muzičke akademije u Puli, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku predstavit će se uz Barokni ansambl Muzičke akademije u Zagrebu i izvesti djela Bacha, Vivaldija i Handela.

 
 
 
 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.