Uz koncert u Trakošćanu, Kerameikon, zbor HRT-a, te čembalo na dvoru Luja XIV. započeo je prvi festivalski vikend na VBV-u

Uz koncert u Trakošćanu, Kerameikon, zbor HRT-a, te čembalo na dvoru Luja XIV. započeo je prvi festivalski vikend na VBV-u

Koncert uz baroknu kavu u Trakošćanu prve festivalske subote na kojem su nastupili sopranistica Marta Lončar i Diego Leverić, na lutnji, najavio je ujedno i nove mlađe izvođače na Varaždinskim baroknim večerima. Dvojac koji je svojim nastupom oduševio publiku u viteškoj dvorani dvorca Trakošćan programom Air de cour, kao da je na trenutak oživio povijest i zbivanja u dvorcu iz vremena njegovih vlasnika. Upravo zato ta je dvorana i idealna lokacija za izvođače iz vremena ranog baroka, što posebno cijene i organizatori VBV--a, te to pomno biranim programom i dokazuju iz godine u godinu. S istim programom gostovali su Marta i Diego u Nedelišću, a u nedjelju gostuju u Križevcima, u 19.30 sati, u crkvi Svete Ane.

Marta je studirala u Nizozemskoj, gdje i nastupa s baroknim repertoarom bilo kao solistica ili kao članica zborova. Iznimno talentiran Diego Leverić, umjetničkog imena Edicole Grevi, svira na autentičnim baroknim lutnjama, a sa svojim ansamblom muzicirao je diljem Azije.

Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija svojim nastupom u Franjevačkoj crkvi s izvedbom „Misse Papae Marcelli“, Giovanni Pierluigia de Palestrine festivalsku publiku je doslovno ostavio bez daha. Višeglasno pjevanje u ovoj crkvi sjajne akustike zvučalo je poput orgulja, jer kompozitor je u tom svom majstorskom djelu ostvario spoj jednostavnosti u službi liturgijskog teksta s bogatstvom melodije, harmonije i ritma. Palestrina je djelo posvetio papi Marcelu II. čiji je pontifikat trajao samo tri tjedna u travnju 1555. godine. Kao solistica na koncertu u Franjevačkoj crkvi nastupila je violinistica Ana Vasić, koja se uz sviranje bavi i istraživanjem instrumentalne glazbe 17. stoljeća na području današnje Slovenije i Hrvatske, što je bila sjajna poveznica za program države partnera - Slovenije.
Prva je festivalska subota donijela i program u sklopu Total Baroque-a, prvu od nekoliko izložbi.
U galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici otvorena je izložba „Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok“ kojom Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon nastavlja svoju tradiciju uključivanja u program Varaždinskih baroknih večeri.
„Već godinama uz Varaždinske barokne večeri idu keramičari. Ne samo varaždinski, već sve je širi krug zainteresiranih keramičara, a ove godine posebice. Međunarodna je ovo izložba na kojoj izlažu 22 autora, a zadovoljni smo što su nam se pridružili ove godine i slovenski autori, jer zemlja partner VBV-a je upravo Slovenija. Slovenski keramičari su jako produktivni i suvremeno orijentirani, a upravo ove izložbe u Kerameikonu tendiraju suvremenom izričaju i spajaju ovdje barok i suvremenost. Ovoga puta poticaj i inspiracija bio je Bach. Osobno sam bila iznenađena koliko su keramičari bili inspirirani Bachom i materijalizirali njegovo stvaralaštvo vrlo inspirativno u svoje skulpture i u suvremeni način“, istaknula je autorica koncepcije, kustosica i selektorica Višnja Slavica Gabout. Izložba koja se dijelom može razgledati i u izlozima ostaje postavljena do 21. studenog.

Prva festivalska nedjelja donosi četiri koncerta. Ujutro bio je to koncert uz kavu u palači Sermage, uz Egona Mihajlovića na čembalu i program pod naslovom Zrcala Versaillesa ili glazba na dvoru Luja XIV. Egon Mihaljević je čembalist, dirigent i orguljaš rođen u Postojni.
Obrazovao se u Beogradu, Ljubljani i Frankfurtu na Majni. Iza njega su brojni koncerti po svjetskim glazbenim metropolama i bogat repertoar baroknog glazbenog teatra i sakralne glazbe kao dirigenta.

Večeras slijede koncert 4 akademije u Glazbenoj školi u Varaždinu, te koncert Varaždinskog komornog orkestra i gostiju u Velikoj koncertnoj dvorani, uz gostovanje VBV-a u Križevcima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.