Prvi Festival svetomarske čipke u Svetoj Mariji odmah privukao i turiste

Prvi Festival svetomarske čipke u Svetoj Mariji odmah privukao i turiste

U subotu 26. ožujka u društvenom domu u Svetoj Mariji u Međimurju u organizaciji Javne ustanove REDEA, Turističke zajednice te Općine i Udruge svetomarske čipke održan je prvi Festival Svetomarske čipke. Kao drugi od ukupno tri festivala, keramike, čipke i cekara, festival čipke je dio projekta Adrionet, sufinanciranog iz programa INTERREG EU Adrion (Jadransko-jonske mreže autentičnih sela), u kojem je osam partnera iz sedam zemalja - Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Grčka, Italija i Hrvatska. Osim oživljavanja tradicije, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara, cilj projekta je uspostaviti transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti.

- O čipki kao načinu provođenja slobodnog vremena žena, koja je u Svetoj Mariji dio tradicije, a radile su je kako bi tako financijski pripomogle domaćinstvu ili prikupile novac za miraz, ispričala nam je načelnica Općine Đurđica Slamek, posebno ponosna na čipkarice te je i sama pripomogla organizaciji prvog festivala istaknuvši da očuvanje te iznimne nematerijalne kulturne baštine i tradicije treba ostati prioritet i u buduće.  Zalaže se i za uvođenje čipke u osnovne škole, jer smatra da jedino kad se za nešto takvo zainteresiraju djeca, to može imati budućnost.

- Riječ je o čipki na batiće koja je posebnost ovoga kraja i jedinstvena je po motivima i načinu izrade. Bila je dio ženskog odijevanja, osobito kod poculice - kao svečanog pokrivala za glavu, rekla nam je Ana-Marija Horvat, predsjednica udruge 'Svetomarska čipka'. Zato je dio festivala bila i izložba haljina dizajnerice Gabrijele Kanižaj koja je pokazala kako se svetomarska čipka može ugraditi u suvremene odjevne predmete. Prikazala je primjenu čipke na svečanoj i koktel haljini, vjenčanici i odjeći za ured.

- Ovom festivalu nazočilo je i tridesetak turista koji su jedan dan proveli na više destinacija u Međimurju, a dovela ih je Turistička agencija Val 042, zato mi je posebno drago da ovaj festival već ispunjava uvjete za novi turistički proizvod u okviru inovativne turističke ponude Međimurja, rekao Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

U sklopu festivala desetak čipkarica iz Udruge Svetomarska čipka demonstrirale su postupak izrade Svetomarske čipke, a etnografsko predavanje o porijeklu i primjeni čipke na tlu Europe i Međimurja održala je Janja Kovač kustosica Muzeja Međimurja Čakovec. Slastičarka Slađana Herman, ujedno i stručna učiteljica kuharstva u Srednjoj školi Prelog, prezentirala je desert 'Slatka čipka' koji se sastoji od čokolade, maslaca, šljive, višnje... Kako je naglasila, za dekorativni dio - čipku - nekoliko mjeseci je isprobavala razne tehnike, da bi izgled bio što sličniji svetomarskoj čipki.


Festival je otvorio Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, koja je također podržala projekt ADRIONET s time da se treći festival - cekara, održava u Nedelišću, sljedeće subote.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.