Međimurje dobilo i treći festival u konceptu gostoljubive zajednice - Festival cekara u Nedelišću

Međimurje dobilo i treći festival u konceptu gostoljubive zajednice - Festival cekara u Nedelišću

Festivalu, keramike u Štrigovi, te čipke u Općini Sveta Marija, protekle subote pridružio se i Festival cekara u Općini Nedelišće, čime je zaokružen projekt od tri nova festivala za promociju i očuvanje međimurske baštine. Festivali se održavaju u sklopu projekta jadransko jonske mreže autentičnih sela - ADRIONET, vrijednog gotovo 10 milijuna kuna.
Projekt ADRIONET počeo je u 2020. godini i sufinanciran je iz INTERREG V-B kao Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.- 2020. Cilj projekta je uspostaviti ADRION - Transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.
U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, TZ Općine Nedelišće i TZ Općine Štrigova, LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura Drava u te tri općine održani su: Festival keramike u Općini Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja.

Foto: načelnik Nikola Novak

U fokusu je projekta kvaliteta života i dobrobit lokalnog stanovništva te privlačenje i zadovoljstvo turista. Oživljavanje lokalnih tradicija i identiteta, upoznavanje eno-gastronomije, podizanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša, otpornost na klimatske promjene, produktivna valorizacija znanja i sve integrirano u koncept „gostoljubive zajednice“ u kojoj zajednica i sama preuzima ulogu pokretača lokalnog razvoja - istaknula je u uvodnoj konferenciji voditeljica projekta ADRIONET Maja Golubić, viša stručna suradnica Javne ustanove REDEA.

Foto: Komušina i obojena komušina u raznim oblicima i namjenama, od cekara do šešira, torbe, stalka za boce, pa čak i igračke i šaljivu odjeću za fašnik

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Nedelišće Anita Novak objasnila je značaj festivala za Općinu Nedelišće: „Cekar kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekara je vještina koja više od stoljeća živa na području općine Nedelišće, a posljednjih godina doživljava pravu renesansu i vraća se na velika vrata. Ovaj simbol Općine je vrijedna tradicija koja itekako zaslužuje svoj festival i posebno nam je drago što se ovaj festival po prvi puta održava baš ove godine, kada smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine (u što spada i najpoznatiji uporabni predmet cekar) na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, a to zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u Međimurski doli i bregi.“

Na Festivalu u Nedelišću umijeće pletenja cekara predstavilo je 12 pletilja iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, Matice umirovljenika MŽ - podružnice Nedelišće i KUU 'Seljačke sloge' Nedelišće, koje su na radionici svoje znanje prenosile i zainteresiranoj publici. O povijesti cekara na području Nedelišća predavanje je održao Franjo Cimerman, a posebni su gosti bili i Mirko Fodor i Andro Tomović i ekipa emisije 'Svakom loncu poklopac' Hrvatskog radija.
Pletiljama su se na festivalu svojim umijećem pečenja kolača i domaćih slastica pridružile i članice Udruge žena Nedelišća.

Posebno zadovoljstvo održavanjem Festivala izrazio je Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće koji ističe da je riječ o tradiciji duljoj od 100 godina, te da ga ispunjava zadovoljstvom to što će se, zahvaljujući festivalu, to jedinstveno umijeće - pletenje cekara i ta tradicija popularizirati te lakše očuvati za nove generacije.

 

Foto: Moderna torba za laptop 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.