Prvi Međunarodni festival COFA započeo u Varaždinu i okupio ansamble iz pet zemalja

Prvi Međunarodni festival COFA započeo u Varaždinu i okupio ansamble iz pet zemalja

Prvi Međunarodni festival COFA u kojem su nastupile folklorne skupine Compañía Nacional de Danzas Tradicionales Pachamama iz Kolumbije, KUD Triglav, Srednja Vas V Bohinju iz Slovenije, Farandole de Courtepin Courtepin, iz Švicarske, Radist, Vinnytsia iz Ukrajine i Idaho Rocky Mountain Express Burley iz SAD-a  te Varaždinski folklorni ansambl, otpočeo je u nedjelju 10. srpnja na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala koji će u Varaždinu i Varaždinskoj županiji okupiti 175 sudionika iz pet folklornih skupina iz Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Program se sastoji od pet festivalskih cjelina.

 Na otvorenju goste i mnogobrojnu publiku pozdravila je Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, a u ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu je izrazio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. Srdačnu dobrodošlicu folklornim skupinama iz pet zemalja uputili su u ime generalnog pokrovitelja varaždinski župan Anđelko Stričak i državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, a festival je proglasila otvorenim Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Petra Golubar i podsjetila je da je COFA prvi varaždinski certificirani međunarodni folklorni festival, koji je svoju oznaku kvalitete stekao članstvom u međunarodnoj krovnoj organizaciji CIOFF, u partnerstvu s UNESCO-om. Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja se bavi folklornim festivalima i očuvanjem kulturne baštine te okuplja više od 130 članica iz cijelog svijeta.

Nakon Varaždina Festival se nastavlja već u ponedjeljak defileom svih grupa po gradu, a grupe će potom izvesti kraće programe ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina na Trgu kralja Tomislava. Sljedećih dana nastupit će u Visokom, Ljubešćici, Sračincu, te u Varaždinskim Toplicama.

Međunarodni folklorni festival COFA je prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene, klasične sadržaje, nego i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih. Prvi festival COFA će trajati do 15. srpnja, a zatvaranje je petak, u 19,30  ponovno na Kapucinskom trgu,

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.