Varaždinska županija pokrovitelj je Međunarodnog folklornog festivala COFA koji traje do 15. srpnja

Varaždinska županija pokrovitelj je Međunarodnog folklornog festivala COFA koji traje do 15. srpnja

Prigodnom svečanošću, u nedjelju, 10. srpnja, na varaždinskom Kapucinskom trgu, otvoren je međunarodni folklorni festival COFA koji je u Varaždin i Varaždinsku županiju, uz predstavnike Hrvatske, privukao goste iz Kolumbije, Amerike, Švicarske, Slovenije i Ukrajine. Kao što je naglasila idejna začetnica i direktorica Festivala Petra Golubar riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, čija je želja proizašla iz Očuvanja kulturne baštine.

- Nematerijalna kulturna baština dio je našeg identiteta. Mladi su ti koji prenose kulturnu baštinu na nove naraštaje, a obzirom na to da u ovo vrijeme digitalizacije, generacije Z i Alfa to rade na malo drugačiji način, pokušali smo ovim Festivalom približiti sam koncept kulturne baštine i programskog sadržaja da ih na neki način uključimo u kreiranje programa. Tako da su i oni jedni od kreatora ovog Festivala – rekla je Golubar dodavši kako su osim folklornih nastupa, za sve zainteresirane, predvidjeli i panel rasprave, predavanja,  edukativne radionice i čitaonice, interaktivne izložbe, tako da svatko, bez obzira na dob može pronaći nešto za sebe.

 U ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu sudionicima izrazio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

- Grad Varaždin grad je festivala. Uz naš Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, ova manifestacija samo je jedna u nizu festivalskih događanja. Možemo se pohvaliti dugogodišnjim tradicijom folklora koja njeguju naša društva. Drago mi je vidjeti da i druga društva dolaze k nama, kako bi našim građanima prikazali svoju tradiciju, a ujedno se upoznali s našim gradom i možda jednog dana ponovno se vratili u Varaždin sa svojim obiteljima kao turisti – rekao je između ostalog Marković.

 Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak upoznao je javnost kako Varaždinsku županiju sačinjava 28 općina i gradova na čijem području djeluje 46 kulturno-umjetničkih društava.

- Taj broj pokazuje kako naši građani žele sačuvati svoju tradiciju i običaje. Veseli nas ovaj međunarodni festival koji je sav u borju pet. Naime, nastupa pet stranih folklornih skupina, iz pet stranih zemalja, tijekom pet dana, kroz pet folklornih tematskih cjelina. Mislim da će građani koji vole ovaj vid kulture i koji su zaljubljenici u tradicijsku baštinu uživati u ovom događaju – izjavio je župan Stričak. 

 Riječ dobrodošlice gostima iz pet stranih zemalja uputio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

- Diljem Varaždinske županije odvijaju se razne ljetne manifestacije koje su nerijetko popraćene folklornim izvedbama naših KUD-ova., što folkloristici kao znanstvenoj disciplini daje zalog za budućnost. S institucionalne razine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne smijemo zanemariti najmlađe, odnosno rad s njima, njihovo uključivanje u izvannastavne aktivnosti kako bi ovakve divne prizore gledali i u budućnosti – naglasio je Paljak pozdravivši sve koji su za svoju folklornu avanturu izabrali upravo ovaj Festival, grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

 Festival je otvorila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak koja je istaknula kako baština određuje narod, naš identitet i našu kulturu.

- Bitno je razumjeti jedni druge. Iako nas možda priječe jezici, ali razumjet ćemo se glazbom i kroz različitost. Mislim da je to iznimno važno. Raduje me što je ovdje 200-tinjak sudionika i njihova dobna raznolikost, to je ono što je posebno važno. U kontekstu kada sagledavamo da zapravo imamo depopulaciju u ruralnim područjima na području čitave Europe, mislim da je ovo posebno važno jer zapravo sela, a manje gradovi njeguju baštinu ovakvog tipa. Vjerujem da će Varaždinci uživati, a jednako tako vjerujem da će gosti uživati u Varaždinu. Prvi je festival, a ja se radujem desetom, da održimo kontinuitet. Ovo je jedan veliki iskorak za Varaždin koji je grad goleme tradicije i naravno poštuje svakakvu scenu i to je ta raznolikost koja možda izdvaja Varaždin od nekih drugih gradova – zaključila je EU zastupnica Glavak.

 

Ceremoniji otvorenja prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Na Kapucinskom trgu uz domaće predstavnike, članove Varaždinskog folklornog ansambla nastupili su članovi gostujućih folklornih skupina: Compañía Nacional de Danzas Tradicionales Pachamama iz Kolumbije, KUD Triglav, Srednja Vas V Bohinju iz Slovenije, La Farandole de Courtepin,  Courtepin, iz Švicarske, Radist, Vinnytsia iz Ukrajine i Idaho Rocky Mountain Express Burley iz SAD-a. Osim Varaždina folkloraši će nastupiti i u općinama Ljubešćica, Sračinec, Visoko, te u Varaždinskim Toplicama. Službena ceremonija zatvaranja festivala održati 15. srpnja na Kapucinskom trgu u 19:30 sati. Ulaz na sva događanja unutar Festivala je besplatan. Generalni pokrovitelj Festivala je Varaždinska županija, pokrovitelj Grad Varaždin, dok je programski partner Udruga SVIMA.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.