VBV u 52. izdanju s Irskom kao zemljom partnerom za publiku je pripremio 35 koncerata na 25 lokacija

VBV u 52. izdanju s Irskom kao zemljom partnerom za publiku je pripremio 35 koncerata na 25 lokacija

U okviru ovogodišnjih 52. Varaždinskih baroknih večeri koje se održavaju od 23. rujna do 9. listopada u Varaždinu i 15 drugih gradova u šest županija domaći i inozemni izvođači održat će čak 35 koncerata, na 25 lokacija, a u sklopu festivala barokne glazbe bit će izvedena i opera te niz popratnih, programa, izložbi i događanja - rečeno je to na današnjoj festivalskoj pressici u restoranu Zlatne gorice.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina.

Budući da je ovogodišnja zemlja partner Irska nastupit će i najbolji irski interpretatori barokne glazbe, o čemu je na pressici govorio i veleposlanik Irske u Zagrebu. „Počašćeni smo-i Irska i Irsko veleposlanstvo u Hrvatskoj što smo partneri ovogodišnjeg festivala i što najbolji irski glazbenici i koji će uvjeren sam dati izniman doprinos Baroknim večerima, jer predstavit će irsku baroknu baštinu. Ono što Hrvatska i Irska dijele su visoki profesionalni pristup u izvođenju barokne glazbe. U Varaždinu će biti i Irish corner, a bit će tu i tradicionalne irske glazbe i plesa i prilike da Varaždinci upoznaju našu kulturu”, rekao je irski veleposlanik nj.e. Raideri Dowling.

Mladi glazbenici iz četiri hrvatske glazbene akademije predstavit će se u zajedničkom glazbenom projektu u atriju Županijske palače, a da Varaždinska županija podupire održavanje i dugu tradiciju festivala istaknula je Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije. „Varaždinska županija prepoznaje renome Varaždinskih baroknih večeri jer one su brend i Grada Varaždina i Varaždinske županije i u nama će i dalje imati značajnog podupiratelja. Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri bit će značajne, dobre i kvalitetne. Nešto što traje više od pola stoljeća zasigurno je kvalitetan projekt. Jedno je postići kvalitetu, a drugo zadržati kao što to čine Varaždinske barokne večeri”, rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Program i cjelokupnu organizaciju predstavili su organizatori, Raymond Rojnik i Davor Bobić, ravnatelj i umjetnički ravnatelj festivala.  Međusobno predstavljanje i upoznavanje s irskim prijateljima traje još od prije pandemije, a intenzivnije počelo je još proljetos. Irski glazbenici i orkestri nastupaju već na otvorenju rekao je Raymond Rojnik i naglasio Davor Bobić, rekavši: „Na otvorenje nam stiže Irish Baroque orchestra, ali i Barokni orkestar mladih iz Irske koji će tjedan dana nakon otvorenja pokazati kako se irska barokna glazba podučava i proučava u Irskoj već od srednje škole, kao i činjenicu da oni imaju priliku upoznati i svirati instrumente koje mi u Hrvatskoj nemamo”. Također značajan dio programa bit će u duhu hrvatske barokne glazbene baštine.

Ukupni proračun festivala je 2, 5 milijuna kuna, a financijski ga podupiru Ministarstvo kulture, Grad Varaždin, Varaždinska županija, Klub mecena i sponzori. Podršku ovogodišnjem festivalu i projektima koje donose i koncerte u povodu obilježavanja godišnjica diplomatskih odnosa pružaju Izrael, Turska, Portugal i Mađarska.

- Zaista se zahvaljujem na nevjerojatnoj susretljivosti veleposlaniku Dowlingu i Irskom kulturnom institutu. K nama dolaze dva ansambla i dva orkestra, što bi bili ogromni troškovi da se Institut nije uključio u sufinanciranje. U Varaždinskoj, ali u još pet susjednih županija očekuju ljubitelje barokne glazbe spektakularni koncerti”, naglasio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

U programu festivala ove je je godine i oratorij „Muka po Mateju” baroknog velikana J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela-Barrocade Israeli Baroque Collectiva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”. Bit će održan čitav niz popratnih programa objedinjenih u programu „Total barok”, već tradicionalna izložba cvijeća, a Festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar, a predsjednica festivalskog žirija je poznata varaždinska muzikologinja, dr. sc. Zdenka Weber - rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda i direktor festivala.

Zanimljivo je da su Varaždinske barokne večeri uvrštene u ovogodišnju listu kulturno-turističkih TOP događanja po izboru Hrvatske turističke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.