Operna Gala večer učinila Špancirfest bogatijim za izvedbu najvišeg umjetničkog dometa

Operna Gala večer učinila Špancirfest bogatijim za izvedbu najvišeg umjetničkog dometa

Pozornica na otvorenom kod Vile Bedeković trebala je biti mjesto koncerta najviše umjetničke vrijednosti ovogodišnjeg Špancirfesta ali se zbog kiše Operna gala večer morala preseliti u gledalište HNK Varaždin gdje se i sjajno uklopila.  Bila je to večer sjajnih izvedbi najboljih hrvatskih opernih pjevača vrhunskih glasovnih mogućnosti i tehnika izvođenja, začinjena duhovitim scenskim prikazima, a kruna večeri bio je nastup Lane Kos koja je ponovno i ovdje u Varaždinu dokazala svoju pripadnost svjetskom opernom jett setu.

Operna gala večer bila je večer za pamćenje, što je prepoznala i dugim aplauzom i skandiranjem nagradila i publika koja se doslovno na kraju nije dala iz gledališta.
Izvedene su poznate arije Mozarta, Donizzetija, Verdija, Belinija i drugih, a u izvedbama su uz svjetsku opernu divu Lanu Kos, danas opernu prvakinju HNK u Zagrebu, nastupili i drugi poznati varaždinski i hrvatski operni pjevači i pjevačice Tamara Ivaniš, Ena Pongrac, Matteo Ivan Rašić, Marko Mimica, Jaka Mihelač, Charles Pachon, David Oštrek, Kora Pavelić, Marina Monzo i Miloš Bulajić.

Treba pohvaliti organizatore jer festival Špancirfest time je dobio novu dimenziju po pitanju kvalitete koja i priliči gradu koji se ponosi svojom kulturom najviše razine. Koncert je osmišljen kao festivalski nastup na otvorenome Hrvatske operne akademije – Varaždin 2022., održane u Glazbenoj školi u Varaždinu neposredno prije Špancirfesta, a oficijelni je program upotpunjen i uz nekoliko arija koje su izveli njezini najbolji polaznici. Zasluge za taj hvalevrijedan projekt  pripadaju opernim pjevačima Davidu Oštreku i Lani Kos, danas najvećim varaždinskim imenima svjetske operne scene.

- Hrvatska operna akademija je jedinstveni hrvatski program operne obuke koji pruža praktičnu i profesionalnu poduku mladim umjetnicima u gradu baroka i glazbe, gradu s bogatom višestoljetnom glazbenom tradicijom. U Varaždinu utjecaj glazbe na kulturu je neizmjeran, a prava kultura bez glazbe ne može se ni zamisliti - ističe Oštrek, kao inicijator događanja te dodaje - Hrvatska operna akademija polaznicima pruža mogućnost sudjelovanja u usmjerenom ljetnom studiju za umjetničko i profesionalno napredovanje koji je prilagođen pjevačima u različitim fazama njihovog profesionalnog, vokalnog i dramskog razvoja. Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i uz suorganizatore Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.

Polaznici Akademije održane u Glazbenoj školi u Varaždinu sudjelovali su na satovima pjevanja kod eminentnih opernih pjevača, Tamare Ivaniš, Jake Mihelača, Ene Pongrac i Davida Oštreka, a rezultat njihova truda bio je nastup u čak dvije večernje izvedbe poznate opere W. A. Mozarta Figarov pir / Le nozze di Figaro na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu 17. kolovoza i 18. kolovoza, gdje su i dokazali svoje vrhunske domete i talente.

Redatelj opere bio je talentirani mladi redatelj iz Austrije Taro Morikawa, dok je operom dirigirao Darijan Ivezić, ugledni dirigent s münchenskom adresom, a sve je s oduševljenjem pratila mnogobrojna varaždinska publika željna takvih sadržaja jer opera se u varaždinskom kazalištu ne izvodi često.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.