Završio Festival pijeska ili peta po redu Fešta od sabuna na pješčanim plažama kraljevskog Nina

POBJEDNIK FESTIVALA PIJESKA U NINU

Završen je 5. Festival pijeska u Ninu koji ima moto – čarolija koja nastaje i nestaje. Fešta od sabuna lokalni je naziv za festival pijeska koji je ove godine bio posebno lijep i razigran jer taj je dan na plitkim obalama plaže Ždrijac i Kraljičine plaže na pravi način zaživio obiteljski odmor. 

Ove godine u natjecanju je sudjelovalo 28 obitelji s ukupno 53 natjecatelja iz raznih zemalja koji su došavši u ranim jutarnjim satima brižljivo stvarali svoja mala remek djela sve sa željom da naprave ono najbolje čemu će se danima diviti mnogi kupači i posjetitelji plaže.Osnovna misija festivala je dodatna promidžba pješčanih plaža koje su iznimno privlačne i koje posebno vole djeca i obitelji koje ljetuju u Ninu i na širem području Ninske rivijere.

 U natjecanju su sudjelovali turisti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovačke, a festival je podjednako svojom magičnom snagom privukao i stanovnike grada Nina i Zadarske regije. Uzbudljivo druženje urodilo je i senzacionalnim skulpturama koje su napravljenje od kvalitetnog ninskog pijeska,a radosti druženja pridonio je i raznoliki zabavni program na dvije ninske plaže. Također, mnoštvo razigrane djece i njihovih roditelja stvorio je impresivnu sliku i izvanrednu atmosferu na ninskim plažama. Članovi žirija ­­­­­­­­­­­­­­­bili su Dejana Brdarić, Krešimir Valentak te Lota i Svan Brdarić iz Zagreba koji su budno uz svesrdnu pomoć tima Turističke zajednice i volontera na projektu nadzirali rad kreativnih stvaratelja. Na plaži su nicali raznovrsni motivi, od medvjedića, dupina, do polja ninske solane, raznih životinja, kula, morskih sirena do prepoznatljivih ninskih motiva poput crkve sv. Križa nazvane najmanjom katedralom na svijetu.

 

- Koncepcija festivala, prema riječima Marije Dejanović, direktorice TZ Grada Nina usmjerena je prvenstveno na obitelji s djecom, gdje se često dogodi da su zamjenjene uloge pa roditelji strastveno grade kule od pijeska dok im njihova djeca malo pomažu, a više promatraju kako nastaju obiteljska remek djela od finog ninskog pijeska.Na kraju je slijedio izbor najboljih skulptura u čijim su izradama sudjelovali graditelji koji su svoje vještine, uz pomoć pijeska i mora prezentirali okupljenima i žiriju.

 

Pobjednici su bili svi,a redosljed najboljoh triju ide ovim redom: prvo mjesto i najbolji rad festivala na Kraljičinoj plaži izradio je Jozef Kuruc s obitelji iz Slovačke koji je sazidao crkvu sv. Križa položenu u dvije šake koje je nose, dok crkva krhko izgleda jer je sazdana od pijeska. Prvo mjesto na plaži Ždrijac osvojila je obitelj Martine Jelovčić iz Samobora na plaži Ždrijac. Drugo mjesto osvojio je Johann Schnierle iz Njemačke na Kraljičinoj plaži, te Luka Nesek iz Bjelovara na plaži Ždrijac. Treće mjesto pripalo je Andrasu Tothu s obitelji koji su došli iz Mađarske.

Najljepši i najatraktivniji radovi su bili nagrađeni zanimljiim nagradama za trud koji je uložen.Ova zabavna i umjetnička manifestacija iz godine u godinu bilježi porast sudionika pružajući dobru zabavu i opuštanje na kraljevskim ninskim plažama.Za sam kraj festivala najmlađi sudionici natjecali su se u "Dječijim igrama na plaži – morski polumaraton" predvođeni animatoricama iz Kampa Zaton.

Festival pijeska u Ninu je čarolija koja nastaje i nestaje ali ostaje u nezaboravnom sjećanju turista jer graditi kule od pijeska s djecom je snažna emocija i doživljaj koji se doživotno pamti.Na čuvenoj Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina odigralo se jedinstveno obiteljsko natjecanje i jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Taj će dan mnogi još dugo pamtiti jer čarobne uspomene koje nastaju na pješčanim plažama kraljevskog Nina ostaju dugo u sjećanju, a bezbroj fotografija postavljeno je na društvene mreže te su tako uspomene predane vječnosti. Ovaj međunarodni festival privlači sve veći broj natjecatelja pa smo i mi kao organizatori zadovoljni stoga vas već sada pozivamo na novo druženje - 16. kolovoza 2020., ističe Marija Dejanović.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.