U izložbenom salonu MMČ otvorena izložba Tihomira Lončara

U izložbenom salonu MMČ otvorena izložba Tihomira Lončara

Muzej Međimurja Čakovec, izložbeni salon: Izložba akademskog slikara Tihomira Lončara otvorena je 2 srpnja, a može se razgledati do sredine kolovoza. Izložba je dio programa u sklopu jubilarne 10. Umjetničke kolonije Štrigova 2020.  Predgovor za katalog i izbor radova napravila  je povjesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner, koja je i otvorila ovu izložbu u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja.




Tihomir Lončar rođen 1953. u Vinagori u Hrvatskom zagorju. U Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost (1974.) i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je 1980. diplomirao na slikarskom odjelu u klasi prof. Vasilija Jordana.
Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. u zagrebačkoj Galeriji Buljat, a od tada je samostalno izlagao više od trideset puta. Najznačajnije su mu monografska izložba
u Muzeju za umjetnost i obrt 1993. i  izložba Tri godišnja doba u Umjetničkom paviljonu 1999., obje priređene u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i objavio  nekoliko grafičkih mapa. O njegovu životu i djelu objavljene su monografije Stanka Špoljarića (1995.), Vladimira Bužančića (2000.) i Nikole Albaneže (2017.).
Crpeći znanje utemeljeno na  tradiciji tonskog slikarstva i učeći od profesora Ljube Ivančića, Miljenka Stančića te  Vasilija Jordana i Josipa Biffela, umjetnik Tihomir Lončar isprva slika klasične kompozicije interijera, mrtvih priroda i portreta prigušenog  kolorita. Na njegov slikarski razvoj bitno će utjecati  boravak u majstorskoj radionici  slikara Ede Murtića. Početkom 1980-tih u svoj likovni jezik unosi promjene  i započinje  slikati krajolike, koji će do danas ostati centralna tema i strukturna okosnica većine njegovih djela u smislu rješavanja problema likovnih odnosa unutar slike. U drugoj polovici 1990-ih, Lončar je nastavio put prema redukciji motiva i otvaranju palete. Od početka novog tisućljeća do danas „Lončar se sve sigurnije i opuštenije kreće u vlastitom likovnom prostoru. U recentnoj produkciji evidentan je organski razvoj prema sveobuhvatnoj paleti i još liberalnijem shvaćanju forme, u likovno pročišćenim kompozicijama“ (D. Weitner) na kojima se još uvijek prepoznaju odjeci nekadašnjih krajolika.
Tihomir Lončar živi i djeluje u Zagrebu. Jedan je od osnivača neformalne umjetničke Grupe Contra.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.