Total Barok: U Kerameikonu izložba Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok

Total Barok: U Kerameikonu izložba Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok

U Galeriji K10 Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, od 18. rujna otvorena je skupna, tematska međunarodna izložba umjetničke keramike na temu glazbe i glazbala - u sklopu popratnog programa Total Barok Varaždinskih baroknih večeri

Izložba ostaje otvorena od 18. do 23. 11. 2021.

Izložba Dobro ugođeni keramički orkestar svira barok međunarodna je žirirana izložba u sklopu popratnog programa Total Barok Varaždinskih baroknih večeri u koji je Kerameikon sa svojim izložbenim programom uključen već niz godina.

Ove godine zemlja-partner Varaždinskih baroknih večeri je Slovenija, te tako i na Kerameikonovoj tematskoj izložbi sudjeluju i slovenski autori. U „Dobro ugođenom keramičkom orkestru koji svira barok“ izlažu ukupno 22 autora. Koncept izložbe i odabir "potpisuje" Višnje Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka te kustosica ove izložbe, dok je kordinatorica projekta Željka Bračko, keramičarka i potpredsjednica Kerameikona.

Inspiracija za ovu izložbu vezana je uz Johanna Sebastiana Bacha, jednog od najvećih baroknih majstora i jednog od najvećih skladatelja i glazbenika uopće. Godine 2020. obilježena je 270. godišnjica njegove smrti. Naziv izložbe parafrazira njegovo djelo „Dobro ugođeni klavir“ (48 preludija i fuga), skladano s namjerom da se izvede isključivo „na precizno podešenom instrumentu“.

„Dobro ugođeni keramički orkestar“ ovdje se odnosi, u prenesenom - likovnom smislu, na odabranu grupu („orkestar“) keramičara suvremenog izričaja, koji svojim različitim likovno-keramičarskim autorskim rukopisima u keramici „sviraju“ (interpretiraju) Bachovu baroknu glazbu. Interpretiraju je na keramičkim instrumentima, prenoseći je u suvremeno osmišljene keramičke forme - skulpture, skulpturalne kompozicije, reljefirane i oslikane keramičke ploče, objekte, asamblaže i instalacije, koje opisuju, asociraju, ili stvaraju Bachov svevremeni barokni zvuk.“ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora)

Na izložbi u sklopu projekta Total Barok, u Kerameikonovoj galeriji K10 u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu izlažu: Slavenka Baković (Hrvatska), Sandra Ban (Hrvatska), Štefanija Baranašić (Hrvatska), Željka Bračko (Hrvatska), Smiljana Brezovec Meštrić (Hrvatska), Sapana Gandharp (Nepal/Slovenija), Radovan Gregorčič (Slovenija), Ana Hanzel (Slovenija), Teja Hlačer (Slovenija), André Jost (Francuska), Gizela Kovačić Ulle (Hrvatska), Gordana Labaš (Hrvatska), Darinka Lapajne (Slovenija), Ljubica Lovrenčić (Hrvatska), Mirjana Marenić (Hrvatska), Sanja Matovina – Lulić (Hrvatska), Vlasta Pastuović Aleksić (Hrvatska), Nika Petrović Grilc (Hrvatska), Zdenka Pozaić (Hrvatska), Nataša Sikora (Hrvatska), Katica Trumbetaš (Hrvatska), Klaudia Vukman (Hrvatska) 

O povezanosati likovne umjetnosti i glazbe kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga navodi: „Likovne umjetnosti i glazba oduvijek su se kroz povijest susretale i ispreplitale. Osim što često imaju iste muze, veže ih i mnoštvo srodnih, paralelnih pojmo­va i termina–forma, ritam, boja, ton, kontrapunkt, harmonija, tekstura, ravnoteža, sklad, linija...što među njima odmah uspostavlja izravni kontakt upućujući ih na interaktivno djelovanje, pa se likovno djelo može pojaviti kao vizualizirana glazba, a glazbeno djelo kao uglazbljena slika/skulptura. Još u staroj Grčkoj Platon je povezanost glazbenog tona i vizualnih umjetnosti nazvao zajedništvom ljepote, morala, sklada, ritma i harmonije; zajedništvom koje čini dobro ljudskoj duši. Richard Wagner je to u 19.st. nazvao Gesamtkunstwerk i definirao kao sintezu glazbe i drugih umjetničkih formi, odnosno „umjetnički koncept budućnosti“. Taj koncept se potpuno ostvario u moderno doba, počevši od slikarstva Kandinskog, Kleea, Knifera...ili glazbe Stravinskog, sve do suvremene umjetnosti današnjih dana, kad su združivanja i sučeljavanja dvaju ili više medija, interdisciplinarnost i intermedijalnost, postali uobičajena praksa. Štoviše, u kontekstu suvremenih i avangardnih pravaca u vizualnim umjetnostima zvuk i glazba se danas ne samo združuju s likovnim medijem, nego postaju sam likovni medij, kao element videa, performansa i instalacije.

Već niz godina u Kerameikonu se uz Festival Varaždinskih baroknih večeri održavaju skupne tematske izložbe čija je koncepcija povezivanje likovnog i glaz­benog medija. Namjera je tu spojiti likovnu umjetnost, odnosno suvremeni keramički izričaj s baroknom glazbom i baroknim temama, pa se u svakom izdanju tog projekta ova dva medija uzbudljivo združuju, svaki put na nov i kreativan način nadograđujući svoje medijske transkripcije na ranije uspostav­ljene veze. I donoseći uvijek drukčiji „prijevod“ barokne glazbe u suvremenu keramiku (...) Ovaj likovno-glazbeni razgovor pritom funkcionira kao vizualno-zvukovna transmisija, koja povlači specifične sonde kroz prostor i vrijeme, radeći kompresiju koja povijesno sjećanje približava današnjici. Na taj način barok (i Bacha) čineći bliskima, suvremenima – i svevremenima.“

Izložba, u organizaciji Kerameikona i uz partnerstvo 51. varaždinskih baroknih večeri, realizirana je uz financijsku potporu Grada Varaždina, Ministarstva kulture te medija Republike Hrvatske i Varaždinske županije.

U galeriji slika u nastavku pogledajte dio radova s međunarodne izložbe keramike u sklopu programa Total Barok Varaždinskih baroknih večeri

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.