Gradski muzej Varaždin pridružio se muzejima u RH i EU u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja

europska noć muzeja

Gradski muzej Varaždin i ove je godine obilježio Međunarodni dan muzeja, koji se održao u subotu, 18. svibnja. Izložbeni prostori u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage bili su otvoreni od 9 do 13 sati te navečer, u sklopu Europske noći muzeja, i od 20 do 24 sata. Ulaz za razgled bio je besplatan, a osim stalnih postava Kulturno-povijesnog odjela i "Svijeta kukaca", mogle su se razgledati i povijesna izložba Povratak u Vojnu krajinu, multimedijska izložba Renate Poljak Terra Incognita te izložba Židovi i Varaždin, postavljena u varaždinskoj sinagogi. U posebnom programu Mali muzealci – priče o slikama sudjelovali su učenici 3. b razreda iz V. osnovne škole Varaždin, koji su posjetiteljima bili vodiči kroz galerijski postav starih majstora.  Bez obzira na to što se Europska noć muzeja održavala istodobno kad se u Varaždinu odigravala i važna nogometna utakmica, a i vremenske prilike su bile poprilično nepovoljne, oko 400 posjetitelja izdvojilo je svoje vrijeme za posjet Gradskome muzeju Varaždin.Također treba istaknuti da je iz godine u godinu i sve više mlade publike, što je također ne samo pohvalno, već i poželjno. Slično je bilo i u drugim muzejima diljem Hrvatske koji su se također uključili u ovu manifestaciju,programima koji se održavali ili će se još održati pod motom Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

Tako će se uz Međunarodni dan muzeja u ponedjeljak 20. svibnja u 11 sati u Muzeju Mimara održat panel pod nazivom „Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku“ na kojem će glavni izlagač biti predsjednica ICOM-a, dr. sc. Suay Aksoy.

- Slično kao u međunarodnom i u nacionalnom se okruženju sve intenzivnije promišlja (redefinirana) uloga muzeja u razvoju društva. Recentne izmjene legislative u Republici Hrvatskoj u značajnoj mjeri odraz su globalnih promjena koje se događaju u muzejskom sektoru te se ovim programom želi, upravo za Međunarodni dan muzeja, aktualizirati navedene teme kroz stručni panel u suradnji s Međunarodnim savjetom za muzeje, njegovim središnjim uredom u Parizu, kako bi muzejski profesionalci u Hrvatskoj imali mogućnost upoznati se i prodiskutirati trendove i promišljanjima povezane s globalnom raspravom o novoj definicija muzejske institucije. Iznimno nam je zadovoljstvo da će glavna gošća panela biti Predsjednica ICOM-a, dr. sc. Suay Aksoy koja će unutar plenarnog izlaganja predstaviti inicijative svjetske muzejske organizacije vezane uz sudjelovanje na izradi preporuka UNESCO-a za muzejsku djelatnost, kao i pri izradi OECD vodiča za muzeje u kome se razmatraju učinci kulture na razvoj. Predsjednica ICOM-a osvrnut će se i na spomenuti proces izrade nove globalne definicije muzeja.

Panel „Međunarodni dan muzeja – Novi izazovi za muzejsku struku“ je definiran kao participativni s ključnim/uvodnim izlaganjem predsjednice ICOM-a koje će se održati na engleskom jeziku, kraćih intervencija predstavnika Ministarstva kulture RH, ICOM Hrvatska, Muzejskog dokumentacijskog centra i ICOM regionalne alijanse za Jugoistočnu Europu te otvorenom diskusijom izlagača i sudionika oko svih adresiranih, aktualnih tema glede uloge muzeja u razvoju suvremenog društva.Panel u povodu međunarodnog dana muzeja organizirali su ICOM Hrvatska (Darko Babić, predsjednik), ICOM regionalna alijansa Jugoistočne Europe (Goranka Horjan, predsjednica) i Muzejski dokumentacijski centar (Maja Kocijan, ravnateljica) - navode iz Mimare.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.