"Radost života" na muralu u kreaciji dvojice umjetnika u Školskoj ulici u Varaždinu

mural

Da mural ne mora uvijek biti vezan uz neku (polu)destruktivnu ideju ili priču govori i veseo mural nastao za vrijeme Špancirfesta u Školskoj ulici u Varaždinu. Dječaka koji puše mjehuriće sapunice i psa, u najvećem mjehuriću, prije prsnuća, naslikala su dvojica prijatelja, jedan student, a drugi donedavni student Likovne akademije u Zagrebu. Mural "Radost života" priča je o dječjoj zaigranosti jer i dječak i mjehurići i pas slikani su ružičastom bojom, pa su se tako i priča i naziv ulice stopili asocirajući nas na priču veselog odrastanja, koja će zasigurno mamiti prolaznike i posjetitelje da je obilaze i u vrijeme kada vreva Špancirfesta prestane i kada se grad Varaždin ponovno vrati u svoju normalu.

Mihael Bađun studira na nastavničkom odsjeku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.Na grafici je pod mentorstvom profesorice Ines Krasić, pa će zasigurno izaći s Akademije kao vrsni crtač. Odlučio se kaže nam za nastavnički smjer jer daje mogućnost više, no, mnogi već prepoznaju njegov likovni dar tako da planira i u buduće pedagoški rad spajati sa slikarstvom.

- Mihaelova je bila ideja o dječaku koji puše balončiće, kaže Ivan Mladenović, već poznati mladi varaždinski kipar, koji je na svom dijelu zida nadogradio  Mihaelovu priču te u velikom mjehuriću koji se rastvara prije puknuća nacrtao psa.

Ivan nam je o svom nastupu na Špancirfestu i muralu rekao: - Ovdje trenutno izlažem skulpture od kamena. Radim motive muških i ženskih figura, bikova i pasa. Tu sam da se prezentiram i pokažem svoj potencijal široj hrvatskoj javnosti jer na Špancirfest dolaze ljudi iz cijele Hrvatske i šire, rekao je.

O motivu psa na muralu dodao je:- Za mene je to asocijacija na arhetipsko, jer još za vrijeme studija istraživao sam čovjeka od života do smrti i tako sam naišao na jednu novomeksičku priču. Naime psa su prema vjerovanjima u Novom Meksiku pokapali zajedno sa čovjekom zato da ga kao vjerni pratitelj vodi kroz drugi svijet. Za mene je to i asocijacija na psa kao čovjekova pratitelja kroz život. Pas je vjeran čovjekov pratitelj i najbolji prijatelj koji vam daruje puno radosti u životu. Moj pas zove se Đida, kujica je i velika mi je radost u životu, pa je tako kao neki arhetipski pas dobila svoj oslik u ovom mjehuriću - zaključio je Ivan Mladenović. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.