Velebna "Carmina Burana" - povijesna izvedba na otvorenom kod Arene u Varaždinu

Carmina Burana
fb, youtube KUV

“Carmina Burana”, poznato djelo njemačkog skladatelja Carla Orffa izvedeno sinoć (14. rujna) na otvorenom kod Arene na Dravi u Varaždinu, okupilo je oko 6000 posjetitelja čime je varaždinska Arena zaživjela u punome sjaju ali ovom prigodom i u vidu svojevrsne Wladbühne ili pozornice na otvorenom, što joj nadamo se i otvara vrata u tom smjeru. 

Carmina Burana je vokalno instrumentalno djelo napisano za troje solista: sopran, tenor, bariton i jedan dječački i dva mješovita zbora te veliki orkestar. Cantata je praizvedena 1937. godine u Frankfurtu na Majni i jedno je od najomiljenijih djela 20. stoljeća, a ovom prigodom izvedeno je kao dio projekta „Drava nas spaja“. Oko 350 izvođača iz Slovenije i Hrvatske nastupilo je s tim monumentalnim djelom na jednako tako velebnoj pozornici pod zvjezdanim nebom, a sinoć i u sjaju punog Mjeseca, te sjajnim muziciranjem i glasovima kod publike na trenutke pobudilo salve oduševljenja.

U solističkim ulogama nastupili su poznata sopranistica Ivana Lazar, bariton Armando Puklavec i tenor Danilo Kostevšek. Izvedbom u Varaždinu dirigirala je Dada Ruža profesorica varaždinske Glazbene škole, a izvedbom u mariborskom Slovenskom narodnom gledališču, već u ponedjeljak, 16. rujna, dirigirat će također rođeni Varaždinac, ali i dugogodišnji profesor mariborskog Konzervatorija, Slavko Magdić.

Glavni organizatori tog zahtjevnog projekta, po prvi puta, dvije su obrazovne institucije iz dvije susjedne zemlje, što je dodatan čar jer u pitanju je i odgoj mladih, a glavni inicijatori koncerta bili su Glazbena škola u Varaždinu i Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Na pozornici su im se pridružili i Dječji zbor GŠV i članovi varaždinskog zbora Chorus angelicus, a u organizacijskom dijelu pomogao je i Koncertni ured Varaždin. Taj monumentalni izvoditeljski sastav kojemu su pridonijeli i svjetlosni efekti i pirotehnika i nije mogao nego polučiti nevjerojatan umjetnički doživljaj za publiku. Poslužilo je i vrijeme, pa je ta vrhunska glazbena priredba u toploj rujanskoj noći na Dravi za publiku bila doživljaj za dugo pamćenje i ujedno povijesni trenutak za dvije škole i dva grada, odnosno cijelu županiju i šire.

Dokazali su nam glazbenici i mladi da je upravo kultura ta koja ruši barijere i gradi mostove, a rijeka kao poveznica sjajna je ideja za miran suživot i izgradnju dobrosusjedskih odnosa koji su i u interesu mladih koji su u tom projektu povezani, kao umjetnika i kao budućih odgovornih i dobrih susjeda.Za projekt „Drava nas spaja“ odgovornost su ponijeli ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić i ravnateljica mariborskog konzervatorija Helena Meško uz dvoje dirigenata - Dade Ruže i Slavka Magdića.

Posebnu pohvalu svakako treba uputiiti najvećoj varaždinskoj dirigentici, profesorici Ruža, (usudili bismo se reći i najboljoj dirigentici svih vremena, naravno, u usporedbi s njezinim prethodnicima) iza koje je već niz međunarodnih projekata, te joj od srca čestitamo.Kantata je izvedena u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije, pa su izvedbi prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, veliki broj županijskih vijećnika, te gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok sa suradnicima kao i mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije. Župan Čačić čestitao je svima na ovome spektaklu.

- Iskrene čestitke svima, poglavito Glazbenoj školi kojoj je Županija osnivač, danas smo imali prilike vidjeti jednu fantastičnu izvedbu poznate kantate, ljudi su naprosto oduševljeni. Naša glazbena škola ostvarila je kroz ovaj projekt fantastičnu suradnju s mariborskim Konzervatorijem, a poznato Vam je da i mi radimo na osnivanju Konzervatorija jer to Varaždin i Varaždinska županija apsolutno zaslužuju. Dakle, pohvale svima te podrška i pomoć daljnjim projektima – poručio je župan Čačić.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok nije krio zadovoljstvo velikim uspjehom varaždinske izvedbe “Carmine Burane”, pritom najavivši novu glazbenu poslasticu za iduću godinu: “Čestitam i zahvaljujem svim sudionicima ovog glazbenog spektakla. Više od šest tisuća posjetitelja koji su večeras uživali u ovom koncertu dokaz su da klasična djela u vrhunskoj izvedbi mogu okupiti više poklonika od pop zvjezdica. Varaždin je dokazao da se može svrstati u sam vrh glazbene kulture i da zaista živi glazbu u punom smislu te riječi. Iduće godine, na 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena, čije obilježavanje su prihvatile gotovo sve europske države, Koncertni ured Grada Varaždina u suradnji s Mariborom i Glazbenom školom već planira još jedan veliki spektakl, organizaciju izvedbe najpoznatije Beethovenove 9. Simfonije na otvorenom.”-istaknuo je.
Gradonačelnik Ivan Čehok već je predložio gradonačelniku grada Maribora Aleksandru Saši Arsenoviču da se potpiše protokol o kulturnoj suradnji dvaju gradova, Maribora i Varaždina. 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.