Dueti kroz stoljeća Jelene Štefanić i Sofije Cingula, u Kazalištu Marina Držića, dubrovačku publiku ostavili bez daha

Dueti kroz stoljeća Jelene Štefanić i Sofije Cingula, u Kazalištu Marina Držića, dubrovačku publiku ostavili bez daha

U Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, hramu umjetnosti i kulture hrvatskog juga,  5. studenoga koncert "Ljepota dueta kroz stoljeća" uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija održale su naše poznate varaždinsko - topličke operne dive Jelena Štefanić, sopran i Sofija Cingula, mezzosopran, uz klavirsku pratnju Mara Taslamana. Na programu su se našli dueti kao što i naziv govori, najljepši dueti kroz stoljeća - od Mozarta, hrvatskih skladatelja Franza von Suppea, Smareglie, Offenbacha, Delibesa. Premda je cijeli dan Dubrovnik kupala južina praćena kišom publika je u velikim broju ispunila gledalište koje krase predivne štukature i stropni oslik - freske Dvostruka krunidba na nebu i na zemlji - djelo hrvatskog umjetnika svjetskog glasa s kraja 19. stoljeća, začetnika hrvatske moderne, Vlahe Bukovca koji je i rođen nedaleko Dubrovnika - u Cavtatu. Poznato je da je isti umjetnik autor slike pod imenom Hrvatski preporod, na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta, a trebao je značiti stvarni Preporod hrvatske književnosti i umjetnosti uz zamisao o kulturnom objedinjenju dvaju hrvatskih središta – Dubrovnika i Zagreba.

Prednji plan kompozicije čini predvorje antičkoga hrama gdje sjedi slavni dubrovački pjesnik Ivan Gundulić kojega krune vile i geniji, a u poklonstvo mu dolaze hrvatski preporoditelji 19. stoljeća na čelu s Ljudevitom Gajem. Posebnu skupinu čine tri znamenita kazališna umjetnika – Josip Freudenreich i tada još aktivni slavni glumci Adam Mandrović i Marija Ružička Strozzi. U pozadini s lijeve strane vide se obrisi Dubrovnika i kule Minčete te puk iz dubrovačke okolice koji slavi slobodu, a u desnoj pozadini vide se obrisi Zagreba i stanovnika sjeverne Hrvatske.

Spajanje Hrvata sa sjevera i juga na kompoziciji Bukovčeva zastora postalo je simbolom ideje hrvatskoga zajedništva pa su motivi posvećeni Dubrovniku i Zagrebu i velikanima kulture i umjetnosti tih kulturnih sredina predstavljali poruku nužnog povezivanja i suradnje dvaju hrvatskih kulturnih središta. U tom su duhu ideje s godinama i zaživjele, pa Držićevo kazalište i Grad Dubrovnik ugošćuju kroz godinu mnoge teatre, književnike i ine umjetnike iz drugih dijelova Hrvatske. Ovom prigodom bilo je to gostovanje dviju opernih diva Sjevera Hrvatske.

Jeleni Štefanić i Sofiji Cingula nije se bilo teško uklopiti niti u scenu jedne od predstava s repertoara, a još manje da svojim upjevanim glasovima dočaraju liriku, a ponekad i dramatiku opjevanih ljubavnih odnosa u skladbama koje su komponirali najveći skladatelji kroz stoljeća. Publika je to znala nagraditi pljeskom, a sam koncert pratila je pomno, bez daha, uživajući u nastupu svojih gošći sa sjevera.

- Odlučile smo se za Suppea i njegovu operetu Boccaccio jer nas vežu uspomene iz Beča. Tamo smo imale prilike nastupati u Volksoperi i pucale od ponosa što nastupamo kao Hrvatice u djelu pisano hrvatskim perom. S Boccacciom smo radile i turneju po Japanu, tako da imamo puno anegdota i volimo se sjećati vremena provedenog u Volksoperi. Smaregliu smo stavile na program jer sa Cacciom lontanom smo imale priliku nastupati u Londonu u Bridewel Theatru i već smo uigrane.- rekla nam je Jelena.
- Divno nam je bilo u Dubrovniku. Intendant KMD Paolo Tišljarić nas je srdačno primio, izvrsno promovirao i sjajno organizirao naš nastup što je pridonijelo jako dobroj posjećenosti. Zahvalne smo svima u publici na dolasku, na pljesku i nadamo se da su uživali kao i mi. Pjevati u Dubrovniku u tom prekrasnom kazalištu, pred divnom publikom ima svoje čari, a i sam boravak je bio nezaboravan - buditi se uz more…čista divota. Već i sama šetnja i sam pogled na Grad daje vam dodatni adrenalin i odmah je sve lakše, inspirativnije - zaključila je Sofija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.