Preminula istaknuta hrvatska kostimografkinja Ika Škomrlj

Preminula istaknuta hrvatska kostimografkinja Ika Škomrlj

Istaknuta kostimografkinja Ika Škomrlj preminula je 15. listopada u 87. godini, čime su hrvatsko kazalište i hrvatska primijenjena umjetnost ostali bez jedne od svojih najznačajnijih predstavnica, priopćio je u četvrtak ULUPUH. Posljednji ispraćaj velike umjetnice održat će se u krugu obitelji a komemoracija je zakazana za 22. listopada u 14 sati u foajeu zagrebačkog HNK. Okupljenima će se obratiti intendantica Dubravka Vrgoč, predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, teatrologinja Martina Petranović te koreograf i redatelj Milko Šparemblek.

Ika Škomrlj rodila se u Zagrebu 1932. godine. Scenografiju je diplomirala  na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi profesora Kamila Tompe, 1956. godine. Prve kostimografske radove ostvarila je krajem pedesetih, a u  skoro šezdesetgodišnjoj  karijeri realizirala je više od pet stotina kostimografija na  svim važnijim hrvatskim kazališnim scenama, najviše u zagrebačkome HNK­, ali i u drugim zagrebačkim kazalištima poput  GK Komedija, ZDK Gavella, Teatra ITD i drugim te u kazalištima u Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku itd.

Više od pet desetljeća bila je stalna suradnica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u kojemu je s mnogim hrvatskim redateljima i koreografima različitih generacija, primjerice Vladom Habunekom, Kostom Spaićem, Ivicom Kunčevićem, Milkom Šparemblekom, Miljenkom Vikićem, ostvarila velik broj  iznimnih, originalnih i nadasve inspirativnih kostimografskih kreacija. Velik dio svojega aktivnog umjetničkog vijeka surađivala s kostimografkinjom Dianom Kosec Bourek.

Profinjena senzibiliteta, poštujući povijesno-stilske i etnografske zadanosti, istančanošću poznavatelja svih umjetnosti, a posebno kazališne i njegovih zakonitosti,  u svoje je kostime unosila slikarsku dimenziju te osebujna i specifična  izvorna viđenja. Stvorila je antologijske kostimografije za brojna kazališta u zemlji i inozemstvu, radeći s jednakim uspjehom na televiziji i filmu.

Podjednako nadahnuta ostvarenja realizirala je u dramskome (Kralj Gordogan, Ćelava pjevačica, Hamlet, Skup, Dubrovačka trilogija, Cyrano de Bergerac, Koriolan, Aretej, Breza, Slamnati talijanski šešir, Držićev san), operno-glazbenome  (Prodana nevjesta, Nikola Šubić Zrinjski, Pikova dama, Gubec beg, Grička vještica) i baletno- plesnome repertoaru (Labuđe jezero, Orašar, Romeo i Julija, Pjesme ljubavi i smrti, Kraljevo). Osmislila je i kostime za počasnu hrvatsku gardu. Surađivala je i s brojnim mladim umjetnicima i odigrala važnu ulogu u obrazovanju generacija kostimografa te pridonijela oblikovanju suvremene hrvatske kostimografije.

Godine 2014. Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ­ ULUPUH objavila je monografiju Prepoznatljivo svoja kostimografkinja Ika Škomrlj. Za umjetnička ostvarena dobila je mnoga važna priznanja i nagrade, primjerice Nagradu Inga Kostinčer zagrebačkoga HNK, Nagrade za životno djelo ULUPUH-a, Nagrade grada Zagreba, Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Orden Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i dr.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.