U virtualnom varaždinskom HNK pogledajte predstavu "Gozba", autorski projekt Olje Lozice, praizvedenu 2014. godine

Gozba
Gozba, HNK Varaždin, youtube

U varaždinskom HNK za vas su pripremili još jednu uzbudljivu predstavu te pozivaju da iz naslonjača pogledate predstavu "Gozba", autorski projekt Olje Lozice, praizvedenu 2014. godine.

O predstavi ukratko:Ta avantura u koju je Olja Lozica sa svojim autorskim timom pozvala i glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, s horizontalnim presjekom svakodnevnih posljedica prevladavajućeg stanja uma, pokušava uključiti vertikalno usmjereno istraživanje uzroka. Prostor koji zauzimaju likovi ove predstave svečano je mjesto gozbe, unutrašnjost u kojoj je ključno primijetiti, zasjati u potpunom vanjskom sjaju i, ako je potrebno, izvan granica vlastitih mogućnosti. Lica na početku gozbe, moderno odjevena i mirisna, zadovoljna su činjenicom da žive u najboljem od svih svjetova. U što će se ovo varljivo zadovoljstvo pretvoriti do kraja predstave?

Pokretač djela i ključna riječ varaždinske predstave je površnost. Površnost društvenih odnosa, površne strategije medijske indoktrinacije, površno pranje ruku mehanizmima političke korektnosti, površna forma na štetu izgubljenog sadržaja, poštivanje različitosti površno shvaćeno kao odstupanje od uznemirujućih tema ... Može li kazališna predstava ovu aluzivnu površnost učiniti bolno vidljivom? Može li išta od ovoga s scene prodrijeti u publiku bez pada - površno?

Talijanski semiolog Omar Calabrese naziva duh današnjeg neobaroka, prije svega zbog vjerovanja da je naša kultura prvenstveno određena konceptom mase, sveprisutnosti televizije i njenom produkcijom spektakla i šoka pod svaku cijenu. Nebarokna sklonost naglašavanju stila i izraza uvjerljiv je putokaz estetskom kodu kazališne obrade ovih tema, pružajući precizan vizualni nadogradnju gore spomenutoj pervazivnoj površnosti. Jesu li naši estetski kanoni samo obrambeni mehanizmi? Može li se čovjek nositi s paklenim modernim danom? U ambijentu baroknog Varaždina, rad na ovoj predstavi svodi se na uporno traženje scenskih odgovora na ova i takva pitanja. Matko Botić

Autorski projekt Olje Lozice
G O Z B A

Redateljica: Olja Lozica
Dramaturg: Matko Botić
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimografkinja: Žarka Krpan

Igraju:
Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić,
Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić, Zvonko
Zečević

Premijera: 17. listopada 2014.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.