“Spoj kultura: Hrvatska i Nepal” u HNK u Varaždinu - radionica primijenjenog kazališta za radnike iz Nepala

“Spoj kultura: Hrvatska i Nepal” u HNK u Varaždinu - radionica primijenjenog kazališta za radnike iz Nepala

 Od 21. do 25. kolovoza u HNK u Varaždinu će se održati radionica primijenjenog kazališta „Spoj kultura: Hrvatska i Nepal“ namijenjena stranim državljanima iz Nepala koji su u varaždinskoj županiji na privremenom radu. Posljednjeg dana radionice, sudionici i voditelji  će, ono što su zajedničkim snagama tijekom radionice osmislili, pokazati na uličnom performansu na Špancirfestu pod nazivom "Zvuci svijeta”.

 Naši novi sugrađani, radnici iz Nepala – pripadnici su tzv „nevidljive publike“ u koju prema definiciji ubrajamo pojedince (i/ili skupine) koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališnoj publici, iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja.

Suvremeno društvo, a samim time i suvremeno kazalište uzima u obzir i uvažava prisustvo drugih i drugačijih u tom društvu. Stoga Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu poseže za modelom inkluzivnosti i istražuje odgovor na pitanje - kako predstavnike nevidljive publike dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada?

„Kao odgovor na to pitanje osmislili smo radionicu primijenjenog kazališta pod nazivom Spoj kultura: Hrvatska i Nepal, koja će se uz pomoć udaraljki i etno glazbe baviti istraživanjem tema koje bi govorile o problemima te skupine i njihovih pojedinaca. Kazalište ima nevjerojatnu moć povezivanja ljudi i premošćivanja kulturnih razlika. U duhu promicanja međukulturalnog razumijevanja i zajedništva, održat ćemo radionicu namijenjenu radnicima iz Nepala koji žive i rade u Varaždinu i okolici. Cilj nam je kroz ovo iskustvo stvoriti most između hrvatske i nepalske kulture te pružiti prostor za dijeljenje, učenje i slavljenje naše raznolikosti“ izjavila je autorica radionice Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.

Tijekom pet dana radnici iz Nepala, zaposleni u Čistoći d.o.o., varaždinskoj tvrtki za gospodarenje otpadom, za čistoću, proizvodnju i usluge, imat će priliku istražiti različite aspekte kazališta, gdje se umjetnost koristi kao sredstvo za poticanje dijaloga, razumijevanja i promjene. Radionica će se fokusirati na stvaranje prostora za izražavanje vlastitih priča, istraživanje identiteta i zajedničko stvaranje kazališnih etida koje će prožimati elementi hrvatske i nepalske kulture.

Glazba će biti ključni element radionice koju će, uz Tanju Novak voditi i Nikola Švenda, magistar sociologije i filozofije, koji posjeduje dugogodišnje iskustvo sviranja i ljubav prema glazbi s naglaskom na svijet bubnjeva i udaraljki. Do sada je vodio radionice afričkih i arapskih bubnjeva, balkanskih i romskih stilova sviranja s različitim dobnim skupinama i profilima ljudi.

 Etno glazba iz Hrvatske i Nepala bit će izvor inspiracije za kreativno izražavanje kroz pokret, ritam i glas. Polaznici će istraživati etno ritmove uz pomoć udaraljki koje su karakteristične za obje kulture. Kroz sviranje i stvaranje ritmova zajedno, sudionici će istraživati povezanost s glazbom i njenom sposobnošću da prenosi emocije i energiju.

 Osim glazbe, koristit će se i dramske tehnike kako bi se potaknula komunikacija, izgradilo povjerenje i potaknulo sudionike da izraze svoju kreativnost. Kroz improvizaciju, igre uloga, scenske slike i druge tehnike, polaznici će istraživati teme koje su važne za obje kulture, poput obitelji, identiteta, migracije i međusobnog razumijevanja.

 Posljednjeg dana radionice voditelji i sudionici će prezentirati ono što su tijekom radionice kreirali. „Zvuci svijeta”, ulični performans radionice primijenjenog kazališta “Spoj kultura Hrvatska i Nepal“ održat će se na Špancirfestu 25. kolovoza u 19 sati u Šenoinoj ulici.

 

 Foto: (Bojan Miljančić)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.