Uz najnoviju premijeru HNK u Varaždinu - Malograđanština kao stanje duha

malograđani HNK u VZ

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu za svoju posljednju ovogodišnju premijeru odabralo je predstavu “Malograđani”, prema tekstu Maksima Gorkog i u režiji Helene Petković.

Komad Malograđani je intrigantna scenska igra koja na nov način pristupa svevremenoj malograđanštini i odnosima u obitelji i najbližem okruženju. Malograđanin, u ovoj priči otac obitelji, priznaje samo svoj način življenja, samo svoj način uspjeha te tome načinu želi potčiniti i svoju okolinu, ne misleći da radi išta loše iako su se vremena promijenila, a ni akteri njegove drame nisu jednako prijemčivi za njegove naputke o tome kako  živjeti dobro i biti prihvaćen u  društvu u malograđanskim okvirima.

- Tekst Maksima Gorkog napisan je 1901. godine, uoči revolucije u Rusiji, u trenutku kad se osjećao dolazak novog vremena i novih vrijednosti, a protagonisti drame nadolazećim promjenama društvenog uređenja pristupaju na različite načine, neki vjerujući u bolju budućnost, neki u strahu. - ističe redateljica koja ustraje u tome da i u današnjim vremenima čovjek luta i istražuje i teško pronalazi  životni smisao.

 Redateljica tom zapravo vječito aktualnom klasiku Maksima Gorkog, prilazi bez pretenzcioznosti, bez velike scenografije,ali s porukom da je malograđanština stanje duha. 

- Sukob generacija koji je u središtu dramskog teksta Maksima Gorkoga čini se danas nevažnim, jer svaka je generacija jednako uništena, svaka ideja o boljoj budućnosti iznevjerena, a svaki ideal ismijan. Život koji živimo sužen je, stiješnjen, banaliziran, a pojedincu, lišenom svakog sna, anesteziranom banalitetom preostaje još samo … duhovna malograđanština .

U ulozi imućnog Vasilija Vasiljevića Besemjonova, koji ima “recept dobrog života” za svoju djecu, no ona ga ne prihvaćaju, dok istodobno osuđuje sve one koji sanjaju ili su spremni prihvatiti se u koštac sa životom ma kakav bio, a nisu uspješnini bogati,  niti će ikada biti, dobro se snalazi Stojan Matavulj. Njegovu suprugu Akulinu Ivanovu utjelovljuje Ljiljana Bogojević, njihova sina, bivšeg studenta Petra glumi Jan Kerekeš, a kćer Tatjanu, učiteljicu Katarina Arbanas. U ostalim ulogama nastupaju Karlo Mrkša (Nil), Marinko Prga (Perčihin), Hana Kunić (Polja), Robert Plemić (Teterev), Mirna Medaković Stepinac (Cvetajeva) i Marija Krpan (Stepanida).

Scenograf i kostimograf je Silvio Vujičić, skladatelj Damir Šimunović, a za rasvjetu je zadužena Vesna Kolarec.

Sljedeća predstava na rasporedu je za 13. lipnja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.