Ministarstvo kulture odbilo sufinancirati filmski festival u Hrvatskoj Kostajnici u spomen na Lederera?

press film festival

Ne, to mora da je zabuna, zar zaista Ministarstvo kulture odbija podržati filmski festival posvećen novinarima, koji se uz to održava u malenoj Hrvatskoj Kostajnici, u mjestu koje je s ove strane granice s BiH i najviše je stradalo u ratu. Također danas prednjači po migracijama stanovništva, osobito mladih i zbog gospodarskih prilika i nedavnog klizišta. To je i mjesto gdje je u ratu poginuo snimatelj HRT- a Gordan Lederer u čiju se čast festival posvećen novinarima i filmu već nekoliko godina i održava.

Daniel Pavlić, entuzijast je, jedan od inicijatora, glavni organizator i veliki zaljubljenik u taj filmski žanr te ne žali truda da putem festivala Kostajnicu vrati u žižu interesa javnosti i zapravo u normalan život na nekoliko dana u vrijeme održavanja festivala. Tako je naime bilo sve do ovih dana, kada je ostao začuđen jer mu očekivana pomoć Ministarstva kulture za ovogodišnji festival nije stigla. Mnogi kolege novinari koji poznaju značaj festivala zgranuti su i očekuju da Ministarstvo ipak iznađe način da podupre festival, jer to je jedino logično. Ali evo što o svemu tome kaže Danijel.

- Prije pet godina grupa entuzijasta okupljenih u nevladinu udrugu EKS – Ekološko kulturnu scenu, pokrenula je u Hrvatskoj Kostajnici festival posvećen novinarstvu i foto reportaži. PRESS film festival je posveta Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Genadiju Kurinoju, te Viktoru Noginu koji su ubijeni tijekom rata obavljajući svoju profesiju. Ta činjenica je bila povodom da ovaj mali grad na obalama Une dobije kulturno društveno događanje koje okuplja brojne novinare iz Hrvatske i inozemstva.

Svake godine je druga tema, a prvo izdanje je obradilo temu ratnog novinarstva. Slijedili su putopisi, migrantska kriza, govor mržnje i istraživačko novinarstvo, dok je za ovu godinu zamišljena tema „lažnih vijesti – fake news“.

Uz projekcije prigodnih reportaža i izložbi fotografija, festival je putem tribina raspravljao o temama koje su aktualne. Osim novinara iz Hrvatske, dosad su sudjelovali i oni iz Rusije, Amerike, Danske, Norveške, Srbije, Bosne i Hercegovine, Japana, Sirije i Crne Gore. Projekcije filmova su se odvijale na samom spomen obilježju (mjestu pogiblje) Gordana Lederera, te u hotelu Central. Uz izložbe fotografija Hrvoja Polana, Igora Čoke, Nikole Šolića, Zorana Marinovića, prije dvije godine su izložene i Pulitzerom nagrađene fotografije Reutersovih fotoreportera na temu „migrantska kriza“.

- Ovo je festival koji ima cilj okupiti one istinske novinare koji svoju profesiju stavljaju na prvo mjesto, a često i riskiraju zbog toga svoje živote. – kaže Daniel Pavlić, organizator festivala. – Ideja festivala se stvarala godinama i čekao sam da se otvori novouređeno spomen obilježje Gordanu Ledereru, kako bismo projekcije održali na toj lokaciji. Ovo nije samo obični filmski festival, nego pokušaj revitalizacije ovog područja od državnog posebnog interesa, koje iz dana u dan gubi svoje stanovništvo zbog ekonomske situacije i nemara državnih institucija.

Budući da ove godine ta nevladina udruga nije dobila financijska sredstva Ministarstva kulture na natječaju za javne potrebe u kulturi RH, Daniel se odlučio za crowdfunding kampanju – sakupljanje sredstava putem donacija preko Interneta.

-Tako je bilo i prošle godine, pa sam pisao žalbu. – objašnjava Daniel, - Dobio sam smiješno obrazloženje da prednost imaju projekti koji su decentralizirani i odvijaju se na nerazvijenim područjima. Zatim sam iskoristio privatne veze kako bih došao do Ministrice i objasnio značaj festivala. Dobio sam neka minimalna sredstva kojima smo se prošle godine uspjeli pokriti. Ove godine mi ne pada na pamet da se žalim tom povjerenstvu za odlučivanje o sredstvima, a kamoli da tražim milost od Ministrice. Strašno mi je žao što sredstva idu na neke primitivne manifestacije koje zatupljuju svojim programom ovo preostalog stanovništva izvan velikih urbanih centara Hrvatske.

Dosad su festival podupirali Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačka županija, no ta su sredstva bila minimalna, tek toliko da se zadovolji forma, iako festival iz godine u godinu raste. Kako će to biti ove godine, vidjet će se kada se objave rezultati preostalih institucija koje inače financijskim sredstvima podupiru ovakvu vrstu događanja.

- Novinari već sada najavljuju svoj dolazak, a mi strepimo do posljednjeg trenutka hoćemo li uspjeti organizirati festival s onim sredstvima koje ćemo dobiti ili ne. – objašnjava Daniel. – Iskreno sam se razočarao kako državna institucija poput Ministarstva kulture, nije prepoznala niti jedan od naša četiri programa, pa sam pokrenuo kampanju na portalu Indiegogo. Inspirirao me Dražen Šivak, te ekipa portala Lupiga, koji su također svjesni nepravde, pokrenuli slične kampanje. Koliko će to uroditi plodom, vidjet ćemo za pedesetak dana koliko i traje ta kampanja. Ovo je jedan zaista zanimljiv festival, a ove godine nas sa svojom strukom podržava i Hrvatsko novinarsko društvo koje će nam biti voditelj tribina.

Da bi se pomoglo ovim mladim entuzijastima Hrvatske Kostajnice, dovoljno je na portalu https://www.indiegogo.com/projects/press-film-festival/x/15105168#/ donirati onoliko koliko možete. Svaka financijska pomoć je dobrodošla. Peto izdanje PRESS film festivala se održava u Hrvatskoj Kostajnici od 30. kolovoza do 1.rujna, kada je i obljetnica pogiblje ruskih novinara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.