„Bajka o suncu”- predstava je rođena, a Grad Mursko Središće ima pravo malo kazalište

makamus mursko središće

„Bajka o suncu”- predstava je rođena, a grad Mursko Središće ima pravo malo kazalište,konstatirano je kada se treći put u desetak dana dvoranom CZK Rudar u Murskom Središću prolomio aplauz, a glumci u valovima izlazili na naklon pred prepunu dvoranu u ritmu završne teme „Sunce za sve”, ansambl MAKAMUS-a je „osjetio na svojoj koži” da je stvoreno nešto vrijedno, snažno i veliko.

U završnim sekundama glumice i glumci silaze sa scene i daruju publiku kopljima i udaraljkama iz predstave, plemenskim relikvijama koje su se danima stvarale od odbačenih suharaka svih vrsta drveća koja rastu po međimurskim šumama. Svaki je detalj dorađen rukom, osobito ukrašen, a poklon pripreman za osobu koja se u publici željno očekivala. Tako se duh predstave još par minuta šulja dvoranom i dodatno obuzima publiku koja ne izlazi ...

Ovo su žive slike koje su najdraže malim umjetnicima i publici u svim posjetama. Predstava je rođena, a grad ima pravo malo kazalište – sa smješkom i malo jačim tonom naglasio je gradonačelnik.Ova rečenica Dražena Srpaka, prvog čovjeka grada, izrečena je nakon 1000 dana postojanja MAKAMUS-a i nekoliko desetaka izvedbi različitih predstava, no dojmila ga se tek „Bajka o suncu”.

Kako su slične rečenice došle s više adresa, za razumijeti je da su makamusovci malo sazrijeli, ali da im se doista konačno potrefila i dobra predstava.„Bajka o suncu” je doista posebno ostvarenje, nevjerojatno jednostavno i čisto – minimum kostima, kratki i simpatični dijalozi, vješto i duhovito iskorišten međimurski kajkavizam, čista scena i puno, puno bosih nogu i drveta u kopljima, udaraljkama i trčkima. Sve, sve osim riječi, jasno se iscrtava u iznimno efektnom art foto albumu Denisa Perčića koji ilustrira ovaj tekst. Kraj teksta pripada zahvalama koje prvo idu mamama i očevima malih umjetnika, naglašenije režiji i logistci, Gradu Mursko Središće, Željki Jurak, Slavku Bregoviću i Maaseju Kovačeviću, sponzorima i medijima, a iznad svih – publici na dolascima i donacijama.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Denis Perčić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.