Marinković nas spaja 2022. u Visu: sinergija mladosti i iskustva

Marinković nas spaja 2022. u Visu: sinergija mladosti i iskustva

Nakon gotovo dvije godine stanke uzrokovane pandemijom, Memorijalna zbirka Ranko Marinković imala je ove godine od 7. do 11. travnja ponovno priliku biti domaćinom svoje već tradicionalne manifestacije Marinković nas spaja. Maturanti željni znanja, ugledni i stručni predavači te lijepo vrijeme na udaljenom Visu - svi preduvjeti za učenje uz zabavu bili su tu.

Marinković je ove godine šesti put zaredom „spojio“ maturante Prve gimnazije Varaždin s profesoricom Ivanom Pintarić, Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba koje je dovela profesorica Dragica Dujmović-Markusi, Pete gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita pod vodstvom profesorice Ljiljane Mlačić-Brakus te domaćine manifestacije, maturante Srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ iz Visa čija profesorica Ivana Koceić, uz predsjednicu Zbirke Ninu Vojtek Šabić, ujedno i organizira manifestaciju.

Program manifestacije obuhvaćao je četiri dana tijekom kojih su učenici intenzivno radili na radionicama uz redatelja i izvanrednog profesora glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu Gorana Golovka. Tema ovogodišnje manifestacije bila je Marinkovićeva drama Glorija, a učenici su tijekom trodnevnih radionica mnogo naučili o scenskom pokretu i improvizaciji, a uz to se dobro upoznali i naučili suradnji. Osim dijela posvećenog učenicima, manifestacija obuhvaća i dio programa posvećenog profesorima hrvatskoga jezika, knjižničarima i ostalima zainteresiranima, a održala ga je doktorica znanosti i profesorica Dragica Dujmović-Markusi, inače jednina osoba u Hrvatskoj s doktoratom na temu djela Ranka Marinkovića.

U poslijepodnevnim satima u petak, 8. travnja održao se učenicima inače omiljen dio manifestacije - dio programa nazvan Putovima Ranka Marinkovića. U njemu je ideja da učenici-domaćini provedu svoje goste lungo mare viškom uvalom zastajkujući na važnim mjestima iz Marinkovićevih djela uz čitanje citata, a cijela ta poučna šetnja završava na viškome predjelu Kut - dijelu grada u kojem je Marinković i rođen - postavljanjem vijenca na književnikovu rodnu kuću.

Rezultat dramske radionice za maturante: energija i entuzijazam

Vrhunac manifestacije predstavlja subotnja večer čiji je program bio bogat i raznolik: bila su tu predavanja uglednih članova akademske zajednice (ove godine bile su to docentica Andrea Milanko te izvanredna profesorica Marina Protrka Štimec, obje profesorice na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu), zatim predavanje profesorice Dragice Dujmović-Markusi, obilježavanje stote obljetnice rođenja Vesne Parun (poveznica sa Zbirkom upravo je u tome da su i ona i šjor Ranko završili istu osnovnu školu na Visu!), predstavljanje nove mrežne stranice Memorijalne zbirke Ranko Marinković (posjetite je preko poveznice www.mzrm.hr) te održavanje komemoracije za Tonka Maroevića i Miru Muhoberac, cijenjene profesore i znanstvenike koji su uz to bili i dugogodišnji suradnici Zbirke. Cijelu je večer „začinio“ i nastup novoosnovanoga Zbora Hrvatske gradske glazbe Vis, omogućivši publici prepletanje književnosti i glazbe. Na cijeloj se večeri osjećala sinergija mladosti i iskustva, prošlosti i budućnosti, nekih nažalost završenih priča i onih tek započetih. U završetak programa mladenačku su energiju i entuzijazam unijeli maturanti prikazavši rezultat svojih radionica s profesorom Golovkom.

Zadnji dan manifestacije rezerviran je za obavezni završni izlet po otoku, s obilaskom unutrašnjosti te potom i najvišega vrha Huma, koji završava šetnjom po Komiži i polaganjem vijenca na grob Ranka Marinkovića na komiškome gradskom groblju. Započevši manifestaciju u Visu, a završivši je u Komiži, učenici stječu dojam jednoga cjelovitoga, zatvorenoga „kruga“, baš kao što se kaže i za život Ranka Marinkovića: budući da je rođen u Visu, a pokopan u Komiži, kao da je zatvorio krug na rodnome otoku. Učenici su tako otišli zadovoljni i ispunjeni, s mnoštvom novih znanja, a što je još važnije, s pregršt ugodnih trenutaka, dragocjenih iskustava i novih poznanstava, već unaprijed zavideći novim generacijama koje će dogodine imati prilike ponoviti njihovo iskustvo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.