I, ljudi su se nekada šamlicom obilato koristili. Postojao je u stara vremena običaj da se u periferijskim uličicama manjih gradova u ljetne večeri potraži malo svježine na ulici, i to u društvu prijatelja i susjeda. Tako bi onda svatko uzeo svoj bančić – a najmanje po jedan postojao je u svakoj obitelji – pa bi ga iznio pred kućna vrata i na njega sjeo, opskrbivši se prethodno još i grančicom kojom će tjerati komarce. I, tako bi se sjedilo pola sata ili sat, razgovarajući i promatrajući mlade ljude koji su upravo u to doba ulicom odlazili u kino ili na ples. Šamrlek je tako bio kao nekakva tribina s koje se motre i ocjenjuju društvena A imao je i stanoviti ugled, budući da nije služio isključivo za takve trenutke opuštanja, nego je imao istaknutu ulogu i u svijetu rada. Recimo, kad su na selu žene išle musti kravu, onda su sa sobom nosile u jednoj ruci muzlicu, a u drugoj stoličicu, prilično nalik na onu kućnu šamlicu, samo primitivniju. Isto je tako svaki postolar – a cipele su se tada često popravljale – redovito sjedio na bančiću i na koljenima držao kalup, a na njemu cipelu okrenutu đonom prema gore. Postolari su kadikad sjedili i na tronošcima, koji su bili još jednostavnija vrsta šamrleka.

Izborivši tako svoje mjesto, šamrlek se onda s vremenom pretvorio u instrument društvenosti, pa se ni jedno obiteljsko ili prijateljsko okupljanje nije moglo bez njega zamisliti. U ona vremena kad još nije bilo ni radija ni televizije, zimi se navečer sjedilo u kuhinji, pa su se pripovijedale razne priče – iz vojske, s putovanja, s posla – a kako nije bilo mjesta za sve, tako su djeca sjedila na šamrlekima. I, mogu vam reći da su te priče – možda zbog donjeg rakursa iz kojega smo gledali pripovjedača, možda zbog osobite akustike izazvane istom tom našom žabljom perspektivom – najdulje ostajale u našem sjećanju, pa neke pamtimo i do danas. S vremenom se počelo činiti da bez šamrleka nema ni priče, a ni estetskih doživljaja koji uz priču idu.

A tako je bilo i poslije, kad je tehnika uznapredovala, jer društvenost opet nije nikako išla bez šamrleka. Mogu to posvjedočiti i vlastitim iskustvom. Dapače, mogu reći da su bile dvije faze. U prvoj fazi moja obitelj imala je radio-aparat, pa su zato ponekad susjedi dolazili da slušaju prijenos nogometa ili «Vedru večer», a pri tome su dakako, nosili šamlice, da imaju na što sjesti. I, tu je stoličica imala jednaku važnost kao što će je poslije imati tranzistorski radio-aparati: i jedno i drugo trebalo je nositi sa sobom ako je čovjek želio uživati u radiju. A u drugoj fazi, kad su došli televizori, našli smo se moja obitelj i ja u ulozi onoga tko hoda naokolo sa šamrlekom u ruci: išli smo kod susjeda gledati televiziju, a budući da nas je ondje bilo mnogo, trebalo se pobrinuti za sjedalicu, pa su tako šamlice dobro dolazile.

Ali, koliko god da su one bile važne, upravo s pojavom televizije počela je i njihova dekadencija. Jer, s vremenom smo svi nabavili televizore, pa je tako svatko gledao televiziju u svojoj kući. Rezultat je upravo za šamlicu bio poguban i ona se još jednom pokazala kao barometar što signalizira dolazak novoga vremena. Jer, odjednom nam ta stoličica više nije trebala: više nismo odlazili kod susjeda, nego smo se baškarili na vlastitom kauču, a na šamlicu bismo, u najboljem slučaju, stavili noge, da nam sve bude potaman. A osim toga, najbolje televizijske emisije davale su se upravo u ono doba dana kad smo mi prije izlazili pred vrata i sjedili na ulici. Tako smo i taj običaj napustili i tako nam onda šamlica više nije ni za to trebala, pa smo je zaboravili u nekome kutu. Više se nismo na nju penjali ni da promijenimo žarulju, jer sad smo imali sklopive ljestve.            

I, evo sad središnjeg paradoksa: šamrlek je svojom prenosivošću najavio dolazak novoga doba, a prezren je i zaboravljen upravo onda kad su sve druge stvari počele postajati prenosive. Došlo je do toga da danas to više cijenimo neku stvar što je izrazitija njezina prenosivost i što su veći izgledi da ćemo je stalno imati uza se. A prenosivost šamrleka sasvim je primitivna, pa se njega više nitko i ne sjeća.  

Osim nekih sentimentalno nastrojenih građana treće dobi, poput mene. Ja i dalje mislim da je šamrlek i lijep i praktičan, te da je prava šteta što je izašao iz upotrebe. Dapače, priznat ću otvoreno: ja ga i danas posjedujem. I, koristim ga uvijek kad želim dobro čuti i zapamtiti nešto što se govori na radiju ili na televiziji: sjednem na šamlicu i naćulim uši, i mogu vam reći da sve razumijem mnogo bolje nego inače.

(Pavao Pavličić, „Ropotarnica“, Matica hrvatska, Zagreb 2019.)