''Impuls - poezija špancira'' u atriju Franjevačkog samostana kao program u sklopu 24. Špancirfesta

''Impuls - poezija špancira'' u atriju Franjevačkog samostana kao program u sklopu 24. Špancirfesta

Poetsko glazbenom večeri pod nazivom ''Impuls - poezija špancira'', održanom u večernjim satima, 25. kolovoza u atriju Franjevačkog samostana u 'srcu' Varaždina, u sklopu 24. Špancirfesta, Udruga Ritam misli, već šestu godinu pokazala je kako se s puno ljubavi, predanosti i organizacijske spretnosti u ljetnim mjesecima, Varaždinu i njegovim stanovnicima i gostima može prirediti sadržajno i organizacijski zanimljiv, zabavan i kvalitetan književno - glazbeni program, u ''dvorištu'', pod zvjezdanim nebom, kakav Varaždinska publika očekuje i pokazalo se, cijeni, pamti , vraća mu se svake godine u sve većem broju.

I ove su godine, po dobrom običaju predstavljanja publici Špancirfesta domaćih i svjetskih bardova poetskog neba, organizatori i utemeljitelji Udruge, Ljubica Ribić i Milan Novak, uz potporu Turističke zajednice i Koncertnog Ureda Grada Varaždina doveli dva zanimljiva gosta: izuzetnu književnicu i jednu od najpoznatijih suvremenih hrvatskih pjesnikinja Lanu Derkač, višestruko nagrađivanu autoricu u zemlji i inozemstvu, čija su djela prevedena na više od 20 stranih jezika i književnika, scenarista i novinara Ferija Lainščeka, velikana moderne slovenske književnosti, također vrsnog romanopisca i pjesnika, autora više od 30-ak književnih naslova, među kojima su i brojni bestselleri i djela dobitnici brojnih nagrada domaćih i inozemnih.

Uz glavne goste, poetske velikane moderne lijepe književnosti iz Slovenije i Hrvatske, čaroliju večeri upotpunili su i domaćini Franjevci iz varaždinskog Franjevačkog samostana, čiji je gvardijan , fra Dragan Grizelj prisutnima poželio dobrodošlicu i upoznao publiku s umjetničkim i poetskim djelovanjem jednog od prvih talijanskih narodnih pjesnika srednjeg vijeka - Sv. Franje Asiškog, ispred čijeg su kipa u atriju samostana nastupili i gosti pjesnici grada domaćina – Hana Kunić, pjesnikinja i dramska umjetnica Varaždinskog HNK te pjesnik i književnik Ernest Fišer iz Varaždina, a pridružile su im se i pjesnikinje Branka Kamenšek iz Slovenskog Kamnika i Anka Dorić iz Zagreba.

Ova izuzetna večer na posebno je lijep način upotpunjena glazbom za koju su pobrale gromoglasan pljesak uz ovacije oduševljene publike mlada (16-godišnja) harfistica uz Zagreba, Tara Franjić, studentica Konzervatorija za glazbo in balet u Mariboru i talentirana vokalistica, djevojka moćnog glasa, Petra Antolić, koja je nastupila s pjesmama Leonarda Cohena, Arethe Franklin i Nine Simone.

Organizatori i voditelji , i sami pjesnici, iz Udruge Ritam Misli - Edita Kutnjak Zlatar, Ljubica Ribić i Milan Novak, zaslužan i za tehničku realizaciju ovog lijepog događanja, svojim su suptilnim vođenjem programa i razgovora s gostima priuštili Varaždinskoj publici, koja je popunila sva raspoloživa mjesta u dvorištu Franjevačkog samostana, pod vedrim nebom i zvijezdama, bojom, zvukom, riječju i slikom bogatu i toplu glazbeno poetsku priču, što će nesumnjivo grijati sve sudionike te večeri lijepim sjećanjima, do sljedećeg susreta, na godinu, na jubilarnom 25-om Špancirfestu. Već sad se veselimo ponovnom susretu!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.