Život je suza na licu osmijeha: Mirjani Kolarek Karakaš uručena prestižna pjesnička nagrada

Život je suza na licu osmijeha: Mirjani Kolarek Karakaš uručena prestižna pjesnička nagrada

Varaždinskoj pedijatrici dr Mirjani Kolarek Karakaš u varaždinskoj je Gradskoj kniižnici i čitaonici uručena Velika zlatna plaketa Zvonimir Golob za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu za 2024. godinu. Riječ je o prestižnoj godišnjoj nagradi utemeljenoj po udruzi Hrvatskih branitelja za koju su ove godine svoje neobjavljene pjesme poslali brojni pjesnici iz Hrvatske i inozemstva, pobjednička je pjesma Mirjane Kolarek Karakaš naslova „Život je suza na licu osmijeha” prikupila najviše ocjene stručnoga suda. U organizaciji Gradske knjižnice Metel Ožegović i Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz 1991., na svečanosti su uvodno govorili ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić i predsjednik udruge Hrvatskih branitelja Mladen Pavković, dok je u glazbenom dijelu programa sudjelovala prvakinja zagrebačkog ansambla Lado Anita Huđek.

Govoriti o pjesnikinji, a ne govoriti o ženi izuzetnog senzibiliteta koja snagom intuicije pronalazi onu točku svjetlosti koja je potrebna za osmijeh, konačno govoriti o dr Mirjani Kolarek Karakaš a ne spomenuti njezin životni poziv kojim oduvijek pomaže onima najosjetljivijim - malim bolesnicima, u krajnjem bi slučaju bilo nekorektno – rečeno je u predgovoru dodjeli nagrade. U svom stvaralačkom radu autorica je do sada realizirala dvije samostalne zbirke poezije te se njena poezija našla u mnogim zajedničkim zbirkama. 2015. godine objavljuje svoju prvu zbirku naslova „Prva violina” kako i kaže u pjesmi „sudbina je ta koja orkestrom života dirigira, a ja sam njena prva violina”. Na poetski način ukazuje da bez obzira na koji put smo stavljeni - mi smo ti koji vlastiti život držimo u svojim rukama.

Drugu zbirku poezije „Kraljica snova” objavljuje 2017. U pjesmama postavlja mnoga pitanja, ali daje i odgovore, spretno nas vodi kroz nit poruke do kraja kako pjesme tako i zbirke u cjelini. Mirjana piše srcem, bez pritiska, sa željom da se posebni trenuci zabilježe a mnogi će se u njima pronaći, na život drugačije gledati, i neke odluke promijeniti. Desetak njenih pjesama je uglazbljeno, a jedna od njih prezentirana je na svečanosti u spotu autora glazbe i aranžmana - poznatoga varaždinskog pjevača Nine Goloba.
Uz brojne ljubitelje poezije i prijatelje autorice okupljene na svečanosti, posebno je primijećena bila nazočnost uglednih varaždinskih liječnika prim dr Krune Martinovića, prim dr Vesna Vinceković, te prim dr Brigite Czeisberger.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.