Torta R s jagodama

Torta

Torta R, više poznatih recepata sam smiksao u jednu tortu:  

Podloga: 200 g  mljevenih keksa, 150 g maslaca, 2 jušne (poravnate, ne na vrh) žlice šećera   

 Krema od sira: 500 g krem sira, 200 grama mascarponea, 4 žlice šećera, 4 jaja , sok 1 limuna i malo naribane korice 1 vrećica vanili šećera, 1 žličica škrobnog brašna  

 Preljev od vrhnja: 400 ml kiselog vrhnja 3 žlice šećera 1  vrećica  vanilija šećera

Preljev 2: : 200 ml slatkog vrhnja, 2 žlice šećera u prahu 
Priprema: Sameljite kekse ili kupite već mljevene kekse u vrečici, dodajte šećer i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Kalup za tortu premažite vrlo tankim slojem maslaca ili obložite dno i stranice papirom za pečenje. Smjesu utisnite u kalup, nemojte je jako nabiti, tek lagano žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, smanjite temperaturu na 170°C. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu od sira.

Sir (sobne temperature) mikserom izmiješajte sa šećerom, dodajte mascarpone, izmješajte, dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju,  limunov sok i malo naribane limunove korice i jednu žlićicu škrobnog brašn te miksaj. ( ako će krema biti  tekuća- bez brige, takva i može biti). Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10ak minuta , a za to vrijeme pripremite kremu od vrhnja.  

Umutite vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup. To će spriječiti i pucanje torte. Tortu ohladite u kalupu, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.  

Kad se ohladi dodajte šlag od 2dcl slatkog vrhnja i 2 jušne žlice šećera u prahu… ukrasite jagodama i ohladite u frižideru. Dobar tek!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.