Pivsko-čokoladna čarolija

čokobira

Ako volite pivo i volite čokoladu, imamo izvrsnu vijest za vas. Ponosno predstavljamo našu fenomenalnu tortu od crnog piva Stout 4.2 by 5th Element - poručuje Marina Obradović, koja je u svoju kolekciju recepata Priče jedne kuhače, evo, uvrstila i čokoladnu tortu s daruvarskim stoutom iz linije Peti element. Ako pak ne znate volite li pivo i čokoladu zajedno, nakon što probate našu tortu, sigurno ćete saznati da obožavate ovu kombinaciju jer 9 od 10 osoba voli pivo i čokoladu, a deseta ne govori istinu.

Kada je u pitanju čokolada, pivo trijumfira jer čokolada i pivo dijele mnogobrojne nijanse okusa i to najviše zahvaljujući praksi tostiranja ječma i upotrebi čokoladnog slada koji pivu osiguravaju posebne okuse. Piva vrste stout nenadmašna su uz čokoladu, posebno u bogatim varijantama napravljenim s pravim kakaom.

Stout 4.2. je craft pivo linije 5th Element koje predstavlja Zemlju. Izrazito je crne boje te u potpunosti naglašava dubinu zemlje iz koje ječam preuzima svoje arome. Karakterizira ga intenzivna aroma kave i crne čokolade koju nakon ispijanja upotpunjuju gorčina hmelja i aroma cikorije. Povećani sadržaj alkohola ovog Foreign Extra Stouta dobro je balansiran sa sladnim aromama i čini ovo pivo okrepljujućim osobito ako se dijeli.

Odlično se slaže s burgerima, steakom i mesom s roštilja, desertima od tamne čokolade te tvrdim sirevima intenzivnog okusa.To je jedan od razloga zašto sam ga odlučila upariti s čokoladom i kakaom i nisam pogriješila. Već po mirisu dok se torta pekla znala sam da činim pravu stvar i da će nastati posebna čarolija okusa te raj za nepce.

Kada probate prvi zalogaj torte, okusi su zbunjujući, ali omamljujući i jednostavno ne možete odoljeti, a da ne nastavite jesti. Prvi okus asocira na puno karamele i nije vam jasno kako pivo može dati tako jaku i aromatičnu notu biskvitu. Ali može jer se radi o jakoj pivi sa snažnim aromama i spoj svih okusa napravio je čudo. Zbog nevjerojatne arome, torta je ukusna uz kavu ili ju možete jesti samu.No, posebna čarolija nastaje kada jedete tortu i pijete upravo stout 4.2 by 5th element. Fora je u tome da zalogaj torte, još dok okusni pupoljci pretvaraju okusne podražaje u živčane impulse, zalijete gutljajem pive te okusni živac prenosi doživljaj u središte okusa u velikome mozgu.

Jezik je glavni dio koji sudjeluje u miješanju hrane, a kako razlikujemo pet osnovnih okusa: slatko, slano, kiselo, gorko i umami (ukusno, sočno), kombinacija torte i pive na okusnim pupoljcima budi upravo umami te kombinacija postaje ukusna i sočna. Ova će vas torta oduševiti bogatom aromom kave i crne čokolade te pružiti nevjerojatne kombinacije okusa umami.

Naručiti možete na Čokobira i iznenaditi svoje ili okusne pupoljke drage osobe

Izvor: Priče jedne kuhače , 

https://pivnica.net/pivsko-cokoladna-carolija/4928/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.