Oblizeki Božiće Brkan: Zlefka od sira i murvi

zlevanka od sira i murvi

Nisam sigurna da bih vam preporučila kolač s murvama, ali eto. Prvi sam put na njega uopće naišla na 13. Babičinim kolačima iz pećnice babice Vesne Celjak. U – zlevki. Ne sjećam se da sam ikad prije, osim kao internetsku preporuku, naišla na sok ili na bilo kakav kolač s tim voćem. Rekla bih, dojmom prilično anemičnim, iako ga kao izrazito zdravo preporučuju upravo u liječenju anemije, dijabetesa, slabokrvnosti, probavnih smetnji itd. Glavnina takvih preporuka stigla je iz Kine, odakle je prošvercan i dudov svilac za proizvodnju svile. Možda je taj unosniji posao i prekrio ljekovitost same biljke za ljude. Danas ističu protuupalno i antikancerogeno djelovanje te bogat sadržaj magnezija, kalcija, kalija, fosfora te vitamina E, E i K.

Vesna Veljak sa svojim izložbenim stolom na 13. Babičinim kolačima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U djetinjstvu mi je bilo vrlo drago i to u svim bojama: bijeloj, tamnoplavoj i ružičastoj. Baš su takve dude, kako ih zovemo u Moslavini, u Okešincu, rasle na jednoj, tako cijepljenoj grani na ogromnom drvetu posred dvorišta mojega najdražega susjeda, Suse. Međutim, negdje u drugom ili trećem razredu na ferju kod bake u Potoku pokraj Popovače dobila sam urtikariju i završila na vrlo bolnim injekcijama. Koliko je to svrbjelo. Kako i ne bi: moja Baba Potočka mislila je da me oplazila gusjenica i lijepo me okupala, pa – premazala masnim domaćim vrhnjem! Da su krive murve, doznali smo tek pošto sam ih – opet jela. Alergična sam na njih!

Na 13. Babičinim kolačima u Gornjoj Stubici sam ih svejedno kušala u zlevki Vesne Celjak. Izgledalo je bolje nego što se dojmilo okusom. Preporučujem izgledom i okusom dojmljivijom zamjenu primjerice kupinom, malinom, višnjom. Jer dude, murve ili volite ili ne volite, pa tko voli – neka izvoli.

 

 

Zlevanka od sira i murvi (Vesna Celjak)

Kako obični kolač učiniti nesvakidašnjim – murvama i asparabusovim grančicama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

4 jaja
7 žlica kukuruznog brašna
3 žlice oštrog brašna
4 žlice šećera
70 g margarina
4 dl mlijeka
4 dl vrhnja
1 prašak za pecivo
400 g svježega kravljeg sira

Priprema

Sve sastojke izmiksajte, pola smjese ulijte u posudu za pečenje, a u drugu polovicu dodajte svježi sir i staviti na prvu polovicu smjese. Kolač na kraju ukrasite murvama.

Objavljeno 5. kolovoza 2019.

 Za više rercepata pogledajte blog: http://oblizeki.com/zlevka-od-sira-i-murvi-

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.