Oblizeki Božice Brkan: Pita od ječmene kaše i oraha Zdenkice Ljubić

Oblizeki Božice Brkan: Pita od ječmene kaše i oraha Zdenkice Ljubić

Odmah do pobjednice 13. Babičinih kolača ocjenama je iskočila Pita od kaše i oraha Zdenkice Ljubić iz Oroslavja. Odlično je izgledala, ali je bila i vrlo ukusna. I, dakako, nesvakidašnja: imala je zapravo obične tradicionalne namirnice, kakve se rijetko, ali ipak miješaju samo u nadjevu za štrukle, koliko znam, s tim da je ječmena kaša, obično sastojak slanih jela, a orasi kolača. K tome, te se namirnice, pa i kombinacija mogu pojmiti i trendovskima.

Drugonagrađena slastica 13. babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Drugonagrađena slastica 13. babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Bit će zanimljivo vidjeti tko će peći ovaj kolač koji, s iskustvom s gornjestubičkog natjecanja u Dvorcu Oršić, mogu preporučiti i za najsvečaniji stol. Zdenkica Ljubić već je na izložbama slastica imala zanimljivih izvebi, poput Kulike-tulike , a pobijedila je na 11. Babičinim kolačima Tortom od cijelih jabuka.

Zdenkica Ljubić prezentira svoj stol i kolače u Gornjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Zdenkica Ljubić prezentira svoj stol i kolače u Gornjoj Stubici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pita od ječmene kaše i oraha

Tijesto

  • 50 dag oštrog brašna
  • 20 dag domaćeg maslaca
  • 4 velike žlice domaćeg vrhnja
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev

  • 300 g oraha
    120 g šećera
    1 dl kipućeg mlijeka
    200 g kuhane ječmene kaše

Za premazivanje
1 jaje

Kriška pite od ječmene kaše s orasima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Kriška pite od ječmene kaše s orasima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Umijesite tijesto i lijepo ga izraditi te podijeliti u 2 dijela. Razvaljajte tijesto u krug promjera 30 cm. Zatim pripremite nadjev tako da orahe pomiješate sa šećerom i prelijete kipućim mlijekom. Zatim dodajte i kuhanu ječmenu kašu te lagano izmiješajte. U sredinu kruga tijesta staviti 3 žlice nadjeva, a od ostatka napraviti vijenac. Oko sredine stavite drugi krug tijesta i utisnite krajeve. Premažite umućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj 180 °C oko 30 min.

 

Za više rercepata pogledajte blog: http://oblizeki.com

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.