Bez otpada / Zero Waste: U Varaždinu otvorena prva trgovina nepakirane zdrave hrane

Zero waste

Varaždin je dobio svoju prvu trgovinu zdravom hranom u rinfuzi za tzw. Zero Waste (nula otpada) način kupovanja i življenja. U Hrvatskoj trenutačno ima desetak takvih trgovina koje se nalaze u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a s Organikom u Školskoj ulici 2A Varaždin se pridružio listi osviještene ponude kupcima s ciljem minimiziranja ambalažnogi otpada i smanjivanja emisija CO2. Pridonesite održivom razvoju i smanjite otpad svog kućanstva kupnjom nepakiranih namirnica.

 

Dućani poput Organike imaju potencijal spriječiti buduće potrebe za novim odlagalištima otpada 
 
U ponudi Organike u Školskoj ulici birana je zdrava hrana po pristupačnijima cijenama nego što je hrana u konvencionalnim pakiranjima. Velik izbor je zdravih brašna i žitarica s visokim udjelom proteina, zatim sjemenki, začina, čajeva, suhog voća, orašida, u ponudi su i ručno rađene čokolade, sjemenje za vlastiti uzgoj mikrozelenja, tinkture ljekovitog bilja, kvalitetna hladno prešana ulja (bučino, maslinovo i suncokretovo) za koja treba ponijeti vlastitu bočicu, te drugi proizvodi s ciljem podržavanja zdravlja i osviještenog ekološkog otiska.
 
NE industrijama i načinima koji zagađuju planet

“Smatramo da je svaki pojedinac odgovoran reći NE industrijama i načinima koji zagađuju planet, kao i za otpad koji stvara njegovo kućanstvo, a da je misija novih trgovina koje ne potiču konzumerizam - omogućiti načine kupovanja uz koje će se znatno minimizirati korištenje plastike i otpadnih ambalaža svih vrsta, kao i bacanje hrane zbog prekomjerne kupnje.

Organika - cjelovit odnos spram održivosti

 

Namjera Organike je više podržati lokalne proizvođače zbog dobrobiti koju to čini cijeloj lokalnoj zajednici kao i planetu zbog smanjivanja emisija CO2 nastalih u transportu. Zbog tržišne održivosti u našem je okruženju zasad još teško biti potpuni Zero Waste no težimo tome u najvećoj mogućoj mjeri tako da još uvijek profiliramo dobavljače pri čemu su uz proizvod, njegovo pakiranje, distribuciju, bitne i etičnost i cjelovit odnos spram održivosti”, ističe Željka Peršić, vlasnica Organike.

Trgovine koje pružaju mogućnost kupnje bez ambalaže (može se kupovati s vlastitim posudama) u Europi već zauzimaju značajan udio u trgovačkoj ponudi jer uveliko pridonose smanjivanju otpada i racionalnijoj kupnji. Vlastito zdravlje neodvojivo je od zdravlja planeta na kojem živimo. Tako se u cilju zaustavljanja daljnjeg zagađivanja mijenjaju i načini kupnje svakodnevnog “špeceraja”. Dućani poput varaždinske Organike imaju potencijal spriječiti buduće potrebe za novim odlagalištima otpada.

 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.