U Uredu predsjednice održan Dan otvorenih vrata na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob“

stariji u UP

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održao se Dan otvorenih vrata na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob“, posvećen umirovljenicima koji nakon desetljeća provedenih u radu, skrbi za obitelj i posvećenosti bližnjima žive zrele godine života. Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine.

Dodala je kako je ostala oduševljena organizacijom tuluma jednog Doma za starije u Zagrebu na Staru godinu jer je osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.Kazala je kako su je ljetos u Osijeku korisnici Doma za starije oduševili viješću da su uveli Internet, a primila je i pismo iz jednog doma umirovljenika koje joj je elektroničkom poštom napisao i poslao stogodišnji gospodin. „To nam samo potvrđuje kako godine svatko doživljava na svoj način i kako nas one ne sputavaju u radoznalosti za novim znanjima. Znam kako to nije uvijek lako, posebno kada čovjeka muče ozbiljni zdravstveni problemi. No stav je većine suvremenih psihologa kako starenje nije samo nizanje životnih kriza već napredovanje kroz nove životne izazove“, poručila je Predsjednica.

„Demografski problemi postaju sve vidljiviji na mnogim područjima života, a posebice u skrbi o starijima i toga moramo biti svjesni. Potičem stoga naše lokalne zajednice na razvoj sustavne skrbi za sugrađane starije dobi, kako bi svaki čovjek kojemu je to potrebno, bez obzira na prihode ili mjesto stanovanja, imao primjerenu društvenu skrb“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, poručivši kako upravo naši stariji sugrađani svojim iskustvom i brižnom blizinom pokazuju kako optimističnije živjeti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.