Udruga "Žene i vino": Vinska škola pod pokroviteljstvom podruma Kutjevo

Udruga "Žene i vino": Vinska škola pod pokroviteljstvom podruma Kutjevo

Udruga "Žene i vino"(Women on wine-WOW) koja djeluje već osam godina za svoje članice organizirala je u Rooftop Lateral Champagn Vinsku školu pod pokroviteljstvom podruma Kutjevo.
,Radionicu su vodile Valentina Silović iz marketinga i enologinja Zrinka Vinković Jergović, uz podršku Matka Kovačića. Na početku predsjednica Udruge Sanja Muzaferija je rekla kako je suradnju s Kutjevom ostvarila Vlasta Pirnat, art-direktorica WOW-a i autorici nagrađene etikete za Premium rose vino podruma Kutjevo. Kutjevo je za WOW-ice priredilo svojevrsnu vinsku školicu koja ipak nije bila sasvim“ozbiljna“ i zahtjevna, nego su WOW-ice kući ponijele formular s pitanjima o vinu na koja mogu odgovoriti same sebi, u miru svoga doma. Za tu priliku podijeljene su i brošurice s mnogim i važnim zanimljivostima i detaljima o vinu. I ne samo o Kutjevu. Klasična vinska prezentacija pretvorna je u ugodan i ležeran razgovor o onome što ih sve povezuje, o vinu. Rečeno je da je Premium rose rasprodan već u kolovozu ali će se u proljeće 2020.pustiti nova berba na tržište pa će se taj rose kušati na 8.Pink Day 21.ožujka . Inače na radionici najprije se kušalo prvi hrvatski pjenušac od 100 % graševine Maximo brut. Pjenušac je proizveden klasičnom metodom a umjesto ekspedicijskog likera korištena je ledena berba graševine. Graševina je apsolutni brand vinarije s godišnjom proizvodnjom od 5 milijuna litara vina. Vinarija Kutjevo ima od svježih laganijih graševina, kompleksnijih i odležanijih, predikatnih i ledenih vina .
Kušalo se i vrhunski chardonnay berbe 2018. a nakon toga graševina de Gotho berbe 2018. koja je osvojila zlato na nedavno održanom Mundus Vini Summer Tastingu u Neustadtu. Boca ima novi vizualni identitet u dominantnoj žutoj boji a vino je bogatog tijela, dugog retrookusa osjetne voćne aromatike. Dio fermentacije Graševine de Gotho odvio se u slavonskim bačvicama pa se u vinu osjeti nježan dodir drveta u organoleptičkim senzacijama. Iznenađenje večeri bilo je premijerno kušanje vina Maximo Bianco berbe 2018., kupaže graševine i traminca. To je polusuho vino sjajne svježine, koncentriranih ali suptilnih cvjetnih aroma, užitnog i dugog retrookusa.Kušanje je završeno uz vino bordoškog stila Maximo Nero berbe 2016. voćne aromatike i srednje punog tijela, ugodne svježine i pitkosti. Maximo Nero je kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i syraha.

Foto: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.