Svečani bal Varaždinske županije održat će se 24. siječnja 2020., a najavljena je i suradnja s Gradišćanskim balom u Beču

BAL
NAJAVA BALA ŠKOLSKA TELEVIZIJA

Svečani bal Varaždinske županije održat će se 24. siječnja 2020., rečenoje na današnjoj pressici u županijskoj palači, a najavljena je i suradnja s Gradišćanskim balom u BečuSvečani bal Varaždinske županije, nastacvlja tradiciju svečanih županijskih balova započetih još 1771. godine rekao je Radimir Ćačić, župan Varaždinske županije podsjetivši i da bal nije samo ples već i jedan od najznačajnih društvenih događaja pa i mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih i političkih aktivnosti te poslova. Bal će se i ove godine održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a povezivanje s Balom gradišćanskih Hrvata ima i mnogo dublje značenje, pa je pressici uz Petra Tyrana, predstavnika organizatora nazočio i veleposlanik Republike  Austrije u Zagrebu NJ.E Markus Wuketich, a  atmosferu je svojim nastupom podigla Jelena Štefanić, izvedbom skladbe iz operete Knegina čardaša.

Program drugog Svečanog bala predstavili župan Radimir Čačić, predsjednica Turističke zajednice i predsjednica Organizacijskog odbora Svečanog bala  Natalija Martinčević, te glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran, a suradnju je pozdravio veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E Markus Wuketich. Na predstavljanju su među inima bili i članovi Organizacijskog odbora, intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević , ravnatelj VBV-a Davor Bobić, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić .

Natalija Martinčević pozdravila je prisutne te istaknula:

- Mijenjamo termin bala, promijenili smo kompletan vizual bala, pripremili smo i izrazito zanimljiv program, ono što nas posebno veseli je to da su danas s nama gosti iz Austrije, naime 73. bal gradiščanskih Hrvata je naš partner, mi ćemo gostima bala ponuditinastupe eminentnih glazbenika, povijesne postrojbe, modu naših modnih dizajnerica, najbolja pića i jela iz naše Županije. Cilj nam je i intencija da ovaj bal bude jedinstvena manifestacija, grad je nekada bio poznat po balovima i mi vraćamo tu tradiciju – rekla je Natalija Martinčević.Glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata Petar Tyran je izrazio zadovoljstvo tako impozantnom promocijom bala. 

- Posebno mi je drago da sam danas tu, ovo je stvarno dobro pripremljeno, mi gradiščanski hrvati smo jako bliski vama, Beč i Varaždin su slični, uostalom Varaždin nazivaju malim Bečom, a i mi smo jako povezani, odajem priznanje Županiji na ovome kulturnom doprinosu našim zemljama – rekao je Tyran.

A župan Radimir Čačić je naglasio:

- Naša suradnja će biti dobro prihvaćena, u to sam siguran, tradicija je iznimno duga, druge godine zaredom organiziramo svečani bal, u razgovoru smo s vodstvom Burgenlanda, oni su nam glavni partner, mi smo bili prošle godine u Schönbrunnu i siguran sam da će naš bal biti prepoznat kao jedna od glavnih manifestacija u okviru predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom - rekao je župan Čačić.

Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ.E Markus Wuketich se također obratio prisutnima.- Balska tradicija je ukorijenjena u ovim prostorima i svaka čast Varaždinskoj županiji na samoj ideji, odazvat ćemo se i podržavamo ovaj bal - rekao je veleposlanik Markus Wuketich. Upravo je Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata, koji ima tradiciju dužu od sedam desetljeća, partner Svečanog bala Varaždinske županije. S balom koji će u Beču 18. siječnja sljedeće godine biti održan 73. put, dodatno je učvršćeno partnerstvo, koje je ujedno početak međuregionalne suradnje Varaždinske županije i Gradišća, doma brojnih Hrvata. Nakon izimno uspješne organizacije i odaziva na prvi bal, koji je odmah postao najznačajniji društveni događaj, Varaždinska županija pripremila je još bogatiji program drugog Svečanog bala. Najbolje što Varaždinska županija ima, na Balu će biti ponovno predstavljeno i 24. siječnja sljedeće godine, a program i ponuda će biti prošireni na ostala područja Republike Hrvatske.

Govoreći o programu Svečanog bala Natalija Martinčević je rekla: - Gosti će imati priliku uživati u vrhunskom programu. Na balskoj pozornici nastupot će Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Varaždinski komorni orkestar, jedan od najboljih hrvatskih orkestara u povijesti, sopranistica iz Varaždinskih Toplica Jelena Štefanić i Filip Hozjak, član ansambla Četiri tenora, kao i bend MozART sastavljen od vrhunskih glazbenika i profesora glazbe.

Moda je neizostavni dio svakog bala, pa će se varaždinske modne dizajnerice i ovaj put pobrinuti za atraktivnu modnu reviju. Posebna atrakcija zasigurno će biti članovi povijesnih postrojbi, odjeveni u tradicionalne odore, ali i pod naoružanjem: Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda - Purgari, Karlovačka građanska garda te Križevačka djevojačka straža. Pozornost će zasigurno privući kadeti i kadetkinje Hrvatske vojske.Za vrhunsku gastronomsku ponudu od autohtonih namirnica zaduženi su nagrađivani kulinarski majstori hotela Minerva. Bit će poslužena Toplička torta, pripremana po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća, zatim purgarski gulaš kao neizostavno jelo koje se pripremalo na svim značajnim događanjima u Varaždinu i okolici, purgarske piškote pripremljene s tajnim sastojkom, pa čak i purgarski klipič kojeg krasi poseban oblik i mnogo drugih delicija.

Na pressici su poslužena poznata vina iz Gradišća, uključujući i vino sorte noja, koje se na velika vrata vratilo na austrijsku vinsku kartu. Bečki bal biti će 18. siječnja u hotelu Park kod Schönbrunna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.