Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba na poštanskoj marki

Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba na poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. Studenog prigodnu poštansku marku Pater Antun Cvek – dobri duh Zagreba. Naklada izdanja iznosi 100 tisuća primjeraka, a autor marke je Zoran Čapalija, koji je za tisak prilagodio fotografiju autora Ratimira Delorka. Marka je izdana u arčiću od devet maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Pater Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i siromašnih osoba. Poznat je i kao „dobri duh Zagreba“ i jedan od najvećih humanitaraca hrvatskog naroda. Rođen je u Bizeku kod Zagreba 10. veljače 1934. godine. Izučio je zanat za autolimara, položio majstorski ispit i zaposlio se u ZET-u gdje je radio od 1957. do 1967. godine. Te godine pristupa Družbi Isusovoj te studira filozofiju i teologiju. Zaredio se za svećenika 1974. godine. Od 1969. godine pa sve do smrti (2019.) rukovodi apostolatom starih i nemoćnih osoba. U Župi presvetog Srca Isusova, pri bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, osniva tzv. Prvu karitativnu grupu za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i Zajednicu kršćanske ljubavi kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu. Godine 1990. iz tog apostolata rađa se i Katolička udruga Kap dobrote za pomoć najpotrebitijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima. Jedan je od utemeljitelja Zaklade Biskup Josip Lang za brigu o starim, bolesnim i siromašnim osobama, koje je bio upravitelj od 2002. godine.

Preminuo je na glasu svetosti 2019. u 85. godini života. Za života je dobio mnoga priznanja te ga je za životno djelo odlikovao predsjednik RH odličjem Reda Danice hrvatske.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.