Božićna poštanska marka - tradicija koja se njeguje

Božićna poštanska marka - tradicija koja se njeguje

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 22. Studenog prigodnu poštansku marku Božić 2019. Ovo prigodno izdanje tradicija je koju njegujemo od 1991. godine. U tih 28 godina Hrvatska pošta je na božićnim markama prikazala razne motive, a na ovogodišnjoj je svoje mjesto dobilo pročelje zagrebačke katedrale. Autori prigodne marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marka je tiskana u arku od 20 maraka i karnetu od 10 samoljepljivih maraka. Naklada maraka u arcima iznosi 1 000 000 primjeraka te je tiskano 20 000 karneta s 200 000 primjeraka samoljepljivih maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Isprepletena s poviješću Zagreba i Hrvatske, katedrala je škrinja memorije i branik identiteta. Ispred katedrale anđeo, na stupu na koji ga je postavio Herman Bollé, obnovitelj stolne crkve i njezin spasitelj od urušavanja, stoji u profilu, zagledan u božićno drvce. Moglo bi se reći da na ovoj slici Božić svijet pretvara u kuću. On je izašao iz topline domova da cijeli izvanjski prostor postane također topao dom. Ovo je slika Božića koji čeka: sve je spremno da čovjek uđe u sliku.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.