Gabriel Evačić prvo novorođenče u 2020. godini u varaždinskom rodilištu

bebica

Varaždinsko rodilište na početnu nove 2020. godine posjetili su predstavnici Varaždinske županije te darivali prvo novorođenče. Prvo ovogodišnje novorođenče je Gabriel Evačić, a u ime Županije darivale su ga savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Lovorka Horvat te su čestitali majcii. Gabriel se rodio u 00:12 sati, a za nekoliko minuta stiglo je i drugo novorođenče. Uz standardni poklon bon, prvorođenac dječačić je dobio simbolični županijski dar, predivan body i jastučić sa motivima slikara Ivana Rabuzina.

Savjetnica župana Martinčević naglasila je da Varaždinska županija tradicionalno svake godine daruje prvo novorođenče. - Ove godine to je mali Gabriel. Želim naglasiti da uz one tradicionalne darove koje dajemo svake godine, imamo i jedno posebno iznenađenje koje će dobiti sva novorođena djeca, a ne samo ona prva. To je jedan krasan body i jastučić sa motivima našeg slikara Ivana Rabuzina. Sva djeca darove će dobiti odmah u bolnici tako da se i mi radujemo novorođenoj djeci. Posebnost jastučića je taj da je punjen heljdinim ljuskicama koje su jako zdrave i koje sprječavaju znojenje malih glavica beba i vjerujem da će to razveseliti roditelje. Županija je naravno u ovaj projekt uključila i naše OPG-ove – rekla je Martinčević te svima zaželjela puno zdravlja i sreće u godini koja je pred nama.

Uz predstavnike Županije darivanju prvog djeteta nazočili su i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. i  voditeljica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće Bolnice Varaždin Ivana Risek, dr.med.

-Prošle je godine u našem rodilištu rođeno ukupno 1448-ero djece- rekla je dr. Ivana Risek.
-Vrijedi naglasiti da je 111 rodilja bilo iz drugih županija, prije svega iz susjedne Međimurske županije, zatim Koprivničko-križevačke i Zagrebačke, a moramo se pohvaliti da je prošle godine bilo rodilja i iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Rovinja, što je priznanje našem dobrom radu – rekla je dr. Risek.

-Na žalost, u skladu s demografskim stanjem u čitavoj RH, trenutna je situacija zadesila i naše rodilište, tako da smo u prošloj godini imali 51 porođaj manje nego 2018. godine – zaključila je.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med osvrnuo se na kvalitetu varaždinskog rodilišta, ali i cijele bolnice.

Trenutno imamo najveći broj liječnika, njih 270, međutim promijenila se struktura, tako da skoro polovicu liječnika čine specijalizanti od kojih je veliki dio na provođenju specijalizacijskog staža po klinikama u Zagrebu. To je onaj relativni manjak koji se događa. Na žalost, liječnici iz Hrvatske i dalje kontinuirano odlaze, no iskreno se nadam da će se ta situacija promijeniti. Opća bolnica Varaždin je u suradnji s našim osnivačem Varaždinskom županijom donijela strategiju kojom nastojimo zadržati kadrove. U tom smislu posebno se uključila Županija s dodatnim financijskim sredstvima koja se tiču edukacije i financiranja poslijediplomskih studija, to je 14 milijuna kuna sredstava iz eu fondova, zatim Županija sufinancira kamate na stambene kredite za medicinsko osoblje,  a u planu je i otvaranje vrtića za djecu djelatnika varaždinske bolnice  – rekao je dr.Kudelić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.