Umjetnici drugačije vide Božić

galerija kovačić macolić

Umjetnici drugačije vide i doživljavaju Božić i božićno vrijeme. Tom najiščekivanijem vjerskom blagdanu prethodi i drugačije raspoloženje. Iako se u poslovnom smislu godina bliži kraju i zbrajaju rezultati, u onom svakodnevnom razmišlja se o darivanju, o zimskim radostima i putovanjima i drugim zabavnijim sadržajima. 

 

Prosinac je i krcat vjerskim blagdanima koji za ljude imaju neko posebno simbolično značenje no najviše pozornosti ipak se pridaje samom Božiću kao obiteljskom blagdanu pa je to i vrijeme kada se posebno posvećujemo djeci i uspomenama na djetinjstvo i naše božićne blagdane. A kad je riječ o umjetnicima likovnjaci posebno kao da nikad ne odu iz te sjetne uspomene pa tako dajući mašti na volju mogu od svega i svačega napraviti neku skulpturu ili sliku.

Ove godine jedna grupica neobičnih skulptura osvanula je ispred varaždinske galerije Kovačić Macolić i pobuđivala veliko zanimanje prolaznika. Naime, Gordana Kovačić za predstave Mrvek i crvek i Hvidermoerken, ZKM-a i Miga oka, ranijih godina od metalnog je otpada izradila snjegovića i njegovu obitelj te druge likove. Ovom prigodom izložila ih je ispred Galerije kao odgovor na sveopću pomamu za kičom u ukrašavanju javnih i privatnih prostora uopće, a posebno u vrijeme Božića.Ta praksa nastavlja se iz godine u godinu posvuda, pa je ovaj izložak i svojevrsni iskorak u umjetnost naspram sveprisutnoga kiča, a nadam se da se i vi slažete da su unatoč robusnom otpadu od kojega su skulpture napravljene sjajno parirale ostalim ukrasima Adventa u Varaždinu i dale mu jednu novu kulturnu dimenziju. A da se razmisli o nekom natječaju za umjetnike?

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.