“Mobilniji i aktivniji“: besplatni prijevoz za starije od 60 godina i osobe s invaliditetom iz Varaždinske županije

“Mobilniji i aktivniji“: besplatni prijevoz za starije od 60 godina i osobe s invaliditetom iz Varaždinske županije

Osobe starije od 60 godina s područja Varaždinske županije, prvenstveno one teže pokretne ili s invaliditetom, koje žive u samačkim kućanstvima ili u ruralnim sredinama u kojima je teško dostupan javni prijevoz, tijekom ove godine mogu besplatno koristiti uslugu organiziranog prijevoza. Uslugu pruža Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, i to putem projekta „Mobilniji i aktivniji“.

Riječ je o projektu vrijednom 164.325 kuna, a za koji je Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo 140.000 kuna. - Sa zadovoljstvom možemo reći da je po pozivu Ministarstva projektu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize dodijeljen jedan od najvećih iznosa za osiguravanje usluga prijevoza za starije osobe u zajednici. Uz to su za financiranje iz Varaždinske županije odobreni projekti Gradskog društva Crvenog križa Varaždin te Udruge umirovljenika Bednja. Aktivnost i trud su za svaku pohvalu, posebno Društva distrofičara koji od 2013. godine kontinuirano prijavljuju i provode EU i druge projekte na korist cijele zajednice. Njihov projekt „Mobilniji i aktivniji“ se razlikuje od svih drugih po tome što Društvo raspolaže s kombi-vozilom koje je prilagođeno prijevozu osoba s invaliditetom – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Projekt je jako važan, posebno za osobe starije od 60 godine i osobe s invaliditetom koje žive u ruralnim sredinama. 

 Kombi vozilo smo već osigurali putem projekta EU projekta „Budi COOLturan i pARTicipiraj“, a sada je naš cilj pridonijeti prevladavanju geografske nepristupačnosti i tehničke neprilagođenosti javnog prijevoza za starije osobe i starije osobe s invaliditetom. Njima je često veliki problem kad moraju doći na vrijeme na zakazane zdravstvene pretrage i preglede, a problem je i uključiti se u kulturno-zabavni život. Ciljne skupine su osobe starije od 60 godina, značajan dio njih živi u samačkim kućanstvima, a polovica dolazi iz ruralnih područja županije. Bitno je da svi imaju mogućnost uključiti se u aktivnosti dostupne u županiji – naveo je Ivan Vujec.Svi kojima je prijevoz potreban mogu se prijaviti koordinatorici projekta Doris Posavec na broj 097/6314-401 ili u Društvo na broj 042/214-393. Ona je objasnila tko ima prednost kad je u pitanju usluga besplatnog prijevoza. 

- Za prijevoz se prijaviti mogu osobe starije od 60 godina i osobe s invaliditetom s područja cijele Varaždinske županije, pri čemu će se prijevoz obavljati na temelju liste prioriteta. Prednost imaju osobe koje trebaju ići k liječniku, zubaru, na medicinsko-dijagnostičke postupke, rehabilitaciju ili, primjerice, na sud. Nakon toga slijedi prijevoz na različite aktivnosti, bilo da je to odlazak u kino, kazalište, koncert, šoping ili u crkvu. Sve buduće korisnike molimo da nam se prijave dva do tri dana unaprijed kako bismo prijevoz mogli dobro organizirati. Naravno, ako se radi o izvanrednoj situaciji, učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti te uskočiti – rekla je Doris Posavec, koordinatorica projekta.U projekt će biti uključeni i volonteri Bedema ljubavi, koji je partner u projektu, i to na način da će biti pratnja starijim osobama tijekom prijevoza.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.