Obilježen Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112

Obilježen Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112

Deklaracijom iz 2007 godine koju je prihvatio Europski parlament 11. veljače ( 11.2) izabran je  kao Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112 te se kao takav obilježava u Europskoj uniji pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Područni ured civilne zaštite Varaždin  ove godine  prigodno je obilježio ovaj dan organizirajući orijentaciono kretanje na Ravnoj gori za pripadnike žurnih službi ( OKC PU Varaždin, HMP Varaždin, JVP Varaždin, HGSS Varaždin), pripadnike gradske i županijske organizacije Crvenog križa, pripadnike 2.mehanizirane bojne „PUME“ , predstavnike Varaždinske županije, Grada Varaždina, Grada Lepoglave i Općine Bednja te predstavnike i čelništva  Ravnateljstva civilne zaštite. 

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite  prisutnima se obratio pomoćnik ministra unutarnjih poslova  dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo značaj sustava 112 u svakodnevnoj pomoći koju pružaju građanstvu u vidu angažiranja žurnih službi ili pružanju  pomoći stanovništvu u obliku informacija ili savjeta.  Pripadnicima žurnih službi obratio se i načelnik stožera civilne zaštite Varaždinske županije, zamjenik župana g. Robert Vugrin te istaknuo značaj centra 112 kao koordinacijskog i informacijskog centra  u uvjetima prirodnih i akcidentnih situacija, centar koji prikuplja informacije, obavještava stožere civilne zaštite u jedinicama lokalne i regionalne samouprave te koordinira aktivnosti u angažiranju potrebitih snaga u situacijama ugroze stanovništava.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, Ivica Matošić, zahvalio se prisutnima što su se odazvali te svojim učešćem doprinijeli obilježavanju Dana jedinstvenog broja za hitne službe 112. Istaknu je značaj suradnje i međusobne koordinacije aktivnosti žurnih službi u svakodnevnom pružanju pomoći građanima kao i u angažiranju žurnih službi u elementarnim nepogodama, akcidentnim situacijama i drugim oblicima ugroze stanovništva.

 Djelatnici centra 112, kao i pripadnici svih žurnih službi, na usluzi su građanima 24 sata, bez obzira na vrstu nesreće i ugroze, uvijek moraju biti prisebni i koncentrirani kao bi građani dobili pravovremenu i adekvatnu pomoć.

Sustav 112 djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i osigurava neprekidno zaprimanje dojava o neposrednim i nadolazećim opasnostima, koordinaciju hitnih službi te provedbu uzbunjivanja građana kojom se skreće pozornost na opasnost s pružanjem informacija o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti.   

Osnovne prednosti i značajke broja 112

  • pozivatelj ne treba poznavati telefonske brojeve te strukovne i teritorijalne nadležnosti službi koje je potrebno aktivirati u hitnoj situaciji,
  • jednim pozivom moguće je alarmirati nekoliko službi jer nakon dojave na broj 112 operater alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju,
  • hitnim službama je olakšan rad jer operater na broju 112 „filtrira“ zlonamjerne, nenamjenske ili npr. opetovane pozive u situacijamakada se jedan slučaj višestruko dojavljuje od različitih dojavitelja.

Ugradnjom uređaja e-poziv u vozila omogućena je uspostava kontakta sa najbližim centrom 112 što omogućuje angažiranje žurnih službi kada povrijeđeni nisu u mogućnosti zbog povreda komunicirati i sami zatražiti pomoć. U 2019  godini Županijski centar 112  zaprimio je 3 takva poziva iz vozila ali na sreću nije bilo potrebo angažiranje žurnih službi. Županijski centar 112 Varaždin u 2019 godini zaprimio je preko 30 000 poziva od kojih je preko 60% poziva iziskivalo angažiranje žurnih, komunalnih inspekcijskih i drugih službi ovisno o vrsti događaja. 

Uvođenjem novog softvera za prijem poziva na broj 112 omogućeno je da djelatnici centra 112 imaju podatke o pozivatelju kao i lokaciju pozivatelja na karti. Ovi podaci od velikog su značaja u operativnom postupku pružanja pomoći građanima kao i identifikaciji zlonamjernih pozivatelja. U slučaju lažnog prijavljivanja požara, podaci ( broj mobitela i lokacija na karti) koji su dostavljeni od strane Županijskog centra 112 Varaždin nadležnoj policijskoj postaji, omogućili su identificiranje pozivatelja. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.