Svečanom sjednicom te smotrom operativnih snaga obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

civilna zaštita

Međunarodni dan civilne zaštite  i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježen je svečanom sjednicom civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina  u Županijskoj palači u Varaždinu, pri čemu su najistaknutijim pojedincima te zaslužnim institucijama iz sustava civilne zaštite na području Županije i grada uručene i prigodne zahvalnice.

Svečanosti su prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, ujedno i zamjenik župana Robert Vugrin, kao i zamjenik župana Tomislav Paljak, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, pročelnik Područnog ureda za civilnu zaštitu Ivica Matošić te predstavnici žurnih službi i temeljnih operativnih snaga iz sustava civilne zaštite.

Nakon kratkih prezentacija o sustavu Civilne zaštite i pozdravnih riječi pročelnika Područnog ureda za civilnu zaštitu Ivice Matošića, prisutnima se obratio načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, ujedno i zamjenik župana Robert Vugrin.

Čestitke svim laureatima, ali i svim pripadnicima službi. Obzirom da je najaktualnija tema ovih dana coronavirus, kao načelnik stožera moram istaknuti kako smo prekjučer imali sjednicu stožera u Zagrebu, na kojoj su bili predstavnici svih Županijskih stožera te pročelnici Područnih ureda, a doneseni su određeni zaključci. Rečeno je kako s nacionalne razine  treba preslikati i organizaciju te sve mjere i upute na županijsku razinu, komunikacija je centralna i to ne ostavlja prostor za improvizaciju. Moram istaknuti da imamo dobro posloženi sustav, naglasak je stavljen na zdravstvene ustanove, poslane su i okružnice prema različitim ustanovama s informacijama i uputama za postupanje, a s naglaskom na higijenske mjere. Apeliram na odgovorno ponašanje svih dionika, kako nas u stožeru tako i predstavnika medija , bitno je da smo koordinirani, a mjesta za paniku i nervozu nema. Preporuka je da ljudi s respiratornim problemima ne posjećuju ambulante nego da izravno dobe informacije putem telefona od svojih obiteljskih liječnika. Poznato Vam je da u Hrvatskoj zasada imamo pet potvrđenih slučajeva coronavirusa, a  trenutno traje i sezona gripe. Pratimo sve i promptno reagiramo na svaku promjenu – rekao je Robert Vugrin.

Gradonačelnik Varaždina Čehok je također čestitao laureatima, pohvalio rad službi te je pritom istaknuo važnost međusobne koordinacije i suradnje svih nadležnih.

Župan Radimir Čačić je istaknuo kako je Civilna zaštite Republike Hrvatske  podijeljena u pet regija, Zagreb, Osijek, Split, Rijeka i Varaždin te kako se ovdje radi o regionalnoj ulozi, a ne samo županijskoj.

Ovdje se prepoznaje sposobnost, značaj i kapacitet naše Županije u ovako važnim i odgovornim funkcijama. Mi smo po svemu u samoj špici u Hrvatskoj, a neki ključni segmenti poput vatrogastva su u samome vrhu naše države, ne samo po tradiciji nego po ljudstvu, tehnici i opremljenosti. Zatim Hitna pomoć, odlična opremljenost i po broju ljudi, timovima i po razini kvalitete vozila. Tu su i naše udruge koje djeluju na amaterskoj razini, a sudjeluju u stožeru. One su se  dokazale u Domovinskome ratu, a svoj trud i energiju pokazuju i danas. Kičma svega toga je vrlo kvalitetna PU varaždinska. Ovakav sustav kao Civilna zaštita predstavlja za građane važnu komponentu sigurnosti. Poglavito u kriznim vremenima. Služba ljudima ulijeva optimizam i sigurnost te se pritom izbjegavaju elementi panike, a panika i nesigurnost su jedna od najvećih opasnosti u nesrećama.  Čestitke svima - rekao je župan Čačić te dodao kao Županija kontinuirano financijski  pomaže  rad mnogobrojnih služni i udruga.

Nakon obraćanja župana Čačića, laureatima, dr.Goranu Gojkoviću, Zdravku Vrbaniću, Damiru Laljeku, HGSS-u - stanica Varaždin i Gradskoj vatrogasnoj zajednici Varaždin uručene su prigodne zahvalnice.

Nakon svečane sjednice upriličena je smotra operativnih snaga Civilne zaštite, a Žurne službe i temeljne operativne snage iz sustava civilne zaštite su: Stožeri civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Policijska uprava varaždinska, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Županijski centar 112, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Gradska vatrogasna zajednica Varaždin, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Klub podvodnih aktivnosti „Drava“ Varaždin, Lovački savez Varaždinske županije, Rafting klub Matis, Radio amateri – Radio klub Varaždin i Radio amaterska udruga Sloga Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.