U Općini Bednja osnovan Ogranak Matice hrvatske, a prvi predsjednik je Adam Pintarić

matica hrvatska

U Bednji je u nedjelju, 14. lipnja, u povodu obilježavanja  250. obljetnice rođenja grofa Janka Draškovića, utemeljitelja i prvog predsjednika Matice hrvatske, osnovan prvi općinski Ogranak Matice hrvatske na području Varaždinske županije.Osnivačka Skupština održana je u jedinstvenom ambijentu Župnog dvora u Bednji, kojeg su osim Crkve i obližnje škole, u davna vremena dali sagraditi upravo Draškovići tadašnji vlasnici obližnjeg Trakošćana, a mnogi poznati članovi te hrvatske plemenitaške obitelji i sahranjeni su u u bednjanskoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

 Bednja je bila i njihova Župa te su u njoj ostavili bogatog traga kojim se žitelji bednjanskog kraja ponose i danas te je dogovoreno da se  baš u tom ambijentu održi i svečana osnivačka Skupština Ogranka Matice Hrvatske Bednja. Na  osnivačkoj skupštini za prvog je predsjednika izabran Adaam Pintarić, dipl. ing. arhitekture, ravnatelj Muzejske ustanove Dvor Trakošćan, za zamjenika predsjednika izabran je Mladen Genc, novinar, a za tajnicu Irena Lonjak Capek.
 U ime domaćina nazočne su pozdravili župnik Župe Bednja, vlč. Neven Blažon, te načelnik općine Bednja Damir Poljak, koji su uz Ivana Jarnjaka, predsjednika Hrvatskog zavičajnog društva bednjanskog kraja iz Zagreba i  prof. Ivana Mravlinčića, kustosa Dvora Trakošćan izabrani u Predsjedništvo Bednjanskog Ogranka Matice hrvatske.

FOTO: Radni dio Skupštine

Svečanost je svojom nazočnošću uveličao predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, koji je između ostalog naglasio - da je to povijesni događaj za Bednju, te podsjetio na neke vrijednosti i specifičnosti tog kraja, kao što je: Bednjanski govor, koji je uvršten u nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, zatim , na stvaralaštvo svećenika i pjesnika Izidora Pojaka, na na daleko poznato scensko i glazbeno dijelo "Bednjanska svadba", autora i redatelja Josipa Genca, a posebno je pohvalio skori izlazak iz tiska reprezentativnog Zbornika Župe Bednja, inicijatora  vlč. Nevena Blažona, kao i skoro izdavanje Bednjanskog rječnika, na čemu se upravo radi.
Posebnu pohvalu izrekao je načelniku Općine Bednja, Damiru Poljaku, koji je od prvog dana pomagao da se u Bednji čim prije osnuje Ogranak Matice hrvatske, jer Bednja zbog svoje vrlo bogate kulturne i povijesne tradicije to zaslužuje. Posebno pak je naglasio - kako je prava rijetkost u Hrvatskoj da načelnik općine na dan osnivanja Ogranka Matice hrvatske novoizabranom predsjedniku preda ključeve novouređenih i opremljenih prostorija za rad. Uz čestitke, predsjednik Matice hrvatske zaželio je uspješan rad novoosnovanog Ogranka Matice hrvatske u Bednji.

FOTO: Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica s novoizabranim rukovodstvom Ogranka u Bednji

Uspješan rad Ogranku poželjeli su i mnogobrojni uzvanici, od kojih ističemo: prof. Ivana Pranjića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske iz Čakovca, koji je sa svojim suradnicima, dopredsjednikom Krunoslavom Mikulanom i tajnikom Tomom Blažekom, domaćinima uručio i prigodan dar. 

S vrlo bogatim Programom rada Ogranka Matice hrvatske u Bednji za 2020. godinu, prisutne je upoznao novoizabrani prvi predsjednik Pintarić, a iz njega izdvajamo: Skrb i promicanje kulturne i tradicijske baštine bednjanskoga kraja od autohtonog govora i narodnih običaja, te Trakošćana kao jedinstvenog lokaliteta kulturne i prirodne baštine obitelji Drašković. Redovito će se organizirati susreti s autorima i urednicima Matičinih knjiga i časopisa, već se radi na suizdavaštvu publikacije "Zbornik župe Bednja", nastale na temelju Znanstvenog skupa održanog u Trakošćanu u studenom 2016. godine.

Bit će održano i niz predavanja i tribina s temama iz kulturne i povijesne baštine. U planu je i nekoliko izložbi te organiziranje ekskurzija za učenike osnovnih i srednjih škola, na kojima će pobliže upoznati kulturnu i povijesnu baštinu, zanimljive gradove, muzeje, povijesne spomenike i prirodne znamenitosti. Također će se priređivati Dani Matice Hrvatske, susreti s drugim ograncima, nagrađivanje najboljih učenika osnovnih i srednjih škola itd ...
 Svečanost u Bednji, kako Bednjančani kažu na svom govoru - Nujlijepšem kemaoučeku svieto, završilo je neformalnim i srdačnim druženjem svih okupljenih u nedavno obnovljenom ambijentu Župnog dvora.


 (Snimio: Ivan Mravlinčić)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.