Subvencionirani stanovi sada i za samohrane roditelje u Beču

beč

Broj samohranih roditelja u austrijskoj je prijestolnici u porastu. Tako je, primjerice, 2014. godine u Beču bilo zabilježeno 68.000 roditelja koji sami skrbe za svoje dijete, dok je njihov broj već 2018. porastao na 82.000. Kako bi mogla bolje odgovoriti na stambene potrebe ove rastuće skupine građana, bečka je gradska uprava 1. srpnja 2020. kao kriterij za dodjelu subvencioniranih stanova uvela novu kategoriju koja uključuje samohrane roditelje.

 „Samohranim roditeljima, koji nisu samostalni nositelji ugovora o najmu i ne posjeduju vlastiti stan, od 1. srpnja u znatnoj će mjeri biti olakšan pristup tržištu stanova socijalne stanogradnje i segmentu subvencioniranih stanova po pristupačnoj cijeni”, najavila je bečka članica poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal. Osim toga Gaal naglašava kako bečka gradska uprava na taj način može pružiti još bolju podršku samohranim roditeljima kojima je pristupačan i subvencioniran stambeni prostor osobito potreban.Svi građani Beča koji ispunjavaju određene osnovne preduvjete u pogledu dobi, prebivališta, državljanstva i visine prihoda mogu podnijeti zahtjev i ostvariti pravo na takozvanu bečku stambenu karticu (njem. Wiener Wohn-Ticket) koja im otvara vrata u svijet subvencioniranih gradskih stanova. Osim toga, svatko tko može dokazati da ima „opravdanu potrebu za stambenim prostorom” također može ostvariti pristup tržištu od 220 tisuća stanova socijalne stanogradnje i segmentu subvencioniranih stanova po pristupačnoj cijeni. „Opravdanu potrebu za stambenim prostorom” dosad su, na primjer, mogle navesti osobe mlađe od 30 godina bez vlastitog stana ili kuće, a koje već više od deset godina imaju prijavljeno prebivalište na adresi svojih roditelja, partneri koji stanuju u odvojenim kućanstvima, osobe s invaliditetom, osobe starije od 65 godina i slično, a odnedavno su tome popisu dodani i samohrani roditelji.

Grad Beč već je pomagao samohranim roditeljima s kroničnim nedostatkom stambenog prostora. Tako je, primjerice, dio stambenih jedinica u novom kompleksu u 12. okrugu namijenio isključivo njima.  

 Slika: © Wiener Wohnen

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.