Varaždin je prvi grad na turneji Dobre energije koja dolazi u 10 hrvatskih gradova

Varaždin je prvi grad na turneji Dobre energije koja dolazi u 10 hrvatskih gradova

Varaždin je prvi grad na turneji Dobre energije koja dolazi u 10 hrvatskih gradova, a koja je danas predstavljena u gradskoj vijećnici. Turneje Dobre energije – edukativni je program Zelene energetske zadruge kojom se promovira izgradnja sunčanih elektrana. Bila je to prilika da gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok potpiše i Deklaraciju o dobroj energiji kojom Grad prihvaća suradnju na području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i drugih ekoloških projekata.

Gradonačelnik je tom prilikom izjavio: Varaždinci su se već pokazali veliku zainteresiranost za energetske projekte i najbolji smo grad u prijavama prema fondovima koji sufinanciraju takve projekte. Pozivam građane da se u ponedjeljak informiraju o mogućnostima postavljanja fotonaponskih elektrana na svoje krovove. Varaždinci su osvijestili potrebu ulaganja u obnovljive izvore energije. To je tek jedan korak u implementiranju zelene agende u kojoj je moguće puno više učiniti.

Od 7. do 18. rujna deset hrvatskih gradova bit će stanice prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

“Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

 

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

“S nekim smo gradovima već realizirali vrlo uspješne projekte, poput dvije sunčane elektrane financirane od strane građana u Križevcima, a uz osnaživanje lokalne zajednice za više projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu gradova i građana, naša zadruga želi potaknuti pozitivne promjene kroz edukaciju građana i promociju malih sunčanih elektrana za obiteljske kuće.” izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje. U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.