Nova publikacija: „Trešnjevka prostor i ljudi“

Nova publikacija: „Trešnjevka prostor i ljudi“

Muzej grada Zagreba izdao je novu publikaciju, knjigu /katalog izložbe Trešnjevka – prostor i ljudi, a sve u sklopu projekta Zagrebački kvartovi

Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) istraživali smo i studijskim izložbama predstavili Trešnjevku, a potom Trnje.

Proteklih desetak godina naš je pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore. Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija - prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba - objedinjujemo na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trešnjevka - prostor i ljudi, postavljenoj potkraj 2017. u Muzeju grada Zagreba, dodatno smo istražili te ih objedinili u istoimenoj publikaciji. Pet autorskih tekstova daje pogled na urbanistički i arhitektonski razvoj Trešnjevke, na procese modernizacije, društveni život te na svakodnevicu.   

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.