Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

U Varaždinu je danas,  javno predstavljen projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. Nakon Varaždina javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu.

 Sudionike je uvodno pozdravila saborska zastupnica, ujedno i predstavnica Hrvatske zajednice županija partnerske organizacije na projektu, Natalija Martinčević koja je istaknula: „Formalno jesmo potpuno ravnopravne s muškarcima, no u stvarnosti je naše društvo još puno predrasuda. Kod nas očevi još uvijek nedovoljno koriste rodiljni i roditeljski dopust, njih svega 3 posto. Kao Županija provodimo cijeli niz projekta kako bismo olakšali ovaj balans: 96% djece nam pohađa jednosmjensku nastavu, prvi smo uveli besplatni, a sad sufinancirani prijevoz, osigurali besplatno pohađanje Centara izvrsnosti za djecu, potičemo širenje mreže dječjih vrtića, produženi boravak te promoviramo žensko poduzetništvo, a krenut ćemo s uvođenjem MAMFORCE standarda. Kod nas 65 posto rukovodećih radnih mjesta obavljaju žene i sigurno možemo poslužiti kao primjer drugim tijelima javne uprave te gradovima i općinama.“ 

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osvrnula se na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu: „Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, s 2400,00 na 5600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i  obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.“

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena. „Smanjene stope bolovanja, veće zadovoljstvo zaposlenih, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama - rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“ – istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.  

 U isticanju važnosti ravnoteže privatnog i poslovnog života pridružila se i profesorica menadžmenta i upravljanja ljudskim potencijalima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Nina Pološki Vokić koja je istaknula da su za ravnotežu važni društvena i organizacijska podrška, ali i pojedinac svojim odgovornim odnosom prema poslu i privatnom vremenu.   Kakvo je stanje po pitanju harmonije između privatnog i poslovnog života u susjednoj nam Sloveniji otkrila je Petra Hartman iz Ekvilib Instituta koji se tim područjem uspješno bavi već od 2007. godine zahvaljujući čemu Slovenija ima 280 certificiranih organizacija u području ravnoteže privatnog i poslovnog života.

 Svrha projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne. Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti. Od 3,8% nezaposlenih u Varaždinskoj županiji u prošloj godini, žene čine 56% svih nezaposlenih. O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak HZZ-a da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (11,7%) u odnosu na muškarce visokog obrazovanja kojih je među nezaposlenima gotovo duplo manje (5,6%). Isti trend razlike nezaposlenih po spolu je prisutan u svim županijama, s time da je najmanja razlika u Gradu Zagrebu (48,5 % muškaraca u odnosu na 51,5 % žena, odnosno 3%). dok je najveća razlika u Posavini i Slavoniji, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji (38,3% muškaraca u odnosu na  61,7 % žena; 23,4%).  U sklopu javnog predstavljanja projekta prikazani su dijelovi predstave „Posao i život za žene i muškarce“ Udruge Riječi/Prave/Predstave, u prilagođenom video formatu zbog  aktualne pandemije. Nakon Varaždina, javna događanja održat će se u Osijeku, Puli i Splitu. Uz ostale projektne aktivnosti provest će se MAMFORCE audit i edukacije za poslodavce i zaposlenike u 20 organizacija.

Uz pomoć MAMFORCE metode, koja usmjerava promjenu organizacijske kulture prema uključivom i rodno balansiranom radnom okruženju, u tvrtkama će se identificirati postojeće pristranosti, uvesti organizacijske promjene i prakse koje omogućuju ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih. Pozitivni pomaci i najbolje prakse će dobiti priznanje u obliku MAMFORCE standarda  kao znaka kvalitete za organizacije prijatelje obitelji i žena.Na kraju konferencije je upućen javni poziv tvrtkama za uključenje u MAMFORCE SOCIETY o čemu više informacija možete naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje se nalaze sve informacije o projektu.

Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.  

Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do  31. svibnja 2022.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.