Konferencija u povodu velikog priznanja Muzeju Međimurja Čakovec i udruzi Pogled za projekt Muzej za Pogled

muzej za pogled

U prostorijama Muzejskog informativnog centra Čakovec u srijedu je održana konferencija u povodu velikog priznanja Muzeju Međimurja Čakovec i udruzi Pogled za projekt Muzej za Pogled u radu s djecom autističkog spektra. 

Projekt i nagradu predstavila je Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec. Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program u 2019. godini dodijeljeno je Muzeju Međimurja Čakovec za projekt Muzej za pogled 2019. – pedagoško-edukativni projekt s djecom iz autističnog spektra. Koncept projekta kao i pripremu likovnih radionica osmislila je Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije MMČ. Projekt je pripreman i izvođen uz usku suradnju s dr. sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom Psihologijskog centra Čakovec koja je preuzela ulogu izrade nacrta operativne koordinacije s djecom i Udrugom Pogled iz Nedelišća te psihološki monitoring i moderaciju na samim radionicama. Projekt je izrađen u suradnji s udrugom Pogled iz Nedelišća. Suradnik – fotograf na projektu i autor završne izložbe fotografija bio je Marko Vučenik, fotograf iz Donje Dubrave.

 Na pigodnoj konferenciji nazočnima se obratio i župan Matija Posavec koji je posebno pohvalio projekt koji već nekoliko godina roditeljima i djeci autističkog spektra pruža jednu novu dimenziju života. Udruga Pogled krovna je udruga za aktivnosti čak 114 autistične djece iz šireg područja sjeverne Hrvatske, a ta suradnja s Muzejem Međimurja iskorak je u edukaciji i socijalizaciji djece i njihovih roditelja kako bi lakše prebrodili probleme s kojima se kroz život nose. U okviru radionica djeca su slikala po predlošcima iz muzeja i ostvarila sjajne rezultate, a najvažnije od svega bilo je to zajedništvo i druženje roditelja i djece, u prostorima MMČ.

Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća je udruga roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske od lipnja 2009.godine, trenutno ima 114 nominalna člana. Osim nominalnih članova udruga ima redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje i počasne članove. Sjedište udruge je u Uskoj ulici 1 u Nedelišću. 

Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije,govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde), do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati  u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma  postižu se  kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi – RANA INTERVENCIJA. Osnovni rehabilitatori za djecu s autizmom su defektolozi (educ.- reh.),oni ne spadaju pod resor (ministarstvo) zdravstva, već obrazovanja, tako su roditelji primorani čak i najosnovniju pomoć za svoju djecu plaćati. U cijeloj RH ne postoji dijagnostički tim stručnjaka na jednom mjestu gdje bi se mogla dobiti dijagnoza, pa roditelji djece s autizmom gube puno vremena i strpljenja lutajući od vrata do vrata, od liječnika do liječnika tražeći odgovore. Bez dijagnoze, gotovo nemoguće je djecu uključiti u neki od terapijskih tretmana i potpuno nemoguće ostvariti neko od socijalnih prava koja im po zakonu  pripadaju.

 Udruga za autizam Pogled nastoji pomoći djeci,roditeljima i obiteljima koji se suočavaju sa tako teškim razvojnim poremećajem, organizirajući savjetovanja i podršku za roditelje  i obitelji,  bilo kroz predavanja i edukacije,savjetovanja ili informiranje (elektronskim putem, društvenim mrežama,telefonski, organiziranim druženjima u prostorijama udruge te po potrebi, kućnim posjetima). Udruga daje osnovne smjernice obiteljima kako da ostvare svoja medicinska i socijalna prava i pomaže im u tome, osigurava djeci bez dijagnoze besplatan prvi pregled  te stručno vođenje u suradnji s privatnom defektološkom praksom “Angerona”, te im sugerira i predlaže dokazane stručnjake na području autizma. Osim navedenog , udruga organizira besplatne  radionice (senzoričke, motoričke, kreativne), sportsko rekreativni i socijalizacijski program rada prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma u Gimnastičkom centru Aton, školu plivanja te kupanje za djecu s autizmom,uključujući i  njihovu pratnju, kojeg polazi više od 90 djece. Pomaže i posreduje u uključivanju u ranointervencijske programe (ANGERONA,MURID,VURID). Članovi rukovodstva su roditelji. Udruga se financira  manjim dijelom iz članarina koje su simbolične (200,00kn na godinu), aplicirajući na natječaje u RH i iz EU fondova, od organizacije kulturnih i sportskih događaja, donacija građana, poslovnog i privatnog sektora te od donacija/dotacija JL i RS. Općina Nedelišće partner je udruzi Pogled i pravi oslonac od samog osnivanja udruge. Udruga je ostvarila dobre međusektorske veze i suradnju sa školama, vrtićima, HZZ, COO, Centrima za socijalnu skrb, bolnicama, jedinicama lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, privatnim i poslovnim sektorom te ostalim srodnim udrugama. Također, udruga prati posljednja dostignuća i zaključke na području autizma i nastoji omogućiti  ili  je već  osigurala djeci i obiteljima najnovije metode terapija. U sklopu udruge provodi se i edukacijsko – rehabilitacijski program koji se sastoji od:  „Listening program-a“ (trenutno 3 u uduzi),”Neurofeedback” terapije, radne terapije, logopedske terapije i terapijskog jahanja. Kontinuirano se provodi program psiholške potpore za roditelje i obitelji a izvoditelj radionica je Jelena Klinčević mr.spec klinički psiholog. 

Udruga POGLED je inicijator i jedan od osnivača Saveza “Prvi korak” uz  MURID i Udrugu slijepih MŽ, kojem je osnovna djelatnost uključivanje djece s teškoćama u razvoju u vrtiće s pomagačima u Međimurskoj županiji. Sredstva su osigurana po modelu 50% županija i 50% gradovi i općine iz kojih djeca dolaze. Uključena su sva djeca s  teškoćama u razvoju s područja Međ.županije. Više od 50 % djece su članovi udruge POGLED. To je prvi takav projekt na području RH i korak prema sustavnom rješenju. 

Trenutno udruga ima devet stalno zaposlenih osoba na navedenim poslovima, a tijekom školske godine još 10-tak pomagača u nastavi. Udruga ima više od 50  vanjskih volontera (koji neposredno rade s djecom u provođenju aktivnosti)  s kojima ima sklopljen ugovor o volontiranju te imaju volonterske knjižice (vodi  se vlastiti registar  volontera) s time da su svi članovi Upravnog i Izvršnog  odbora  udruge (roditelji), također volonteri. Članovi UO i IO  završili su izobrazbe za vođenje i upravljanje udrugom, upravljanjem volonterima (menadžment), projektnim ciklusom,odnosima s javnošću, web dizajnom, vođenjem unutarnjeg knjigovodstva i dr. Uspješno primjenjuju znanje za pisanje projekata i provedbu projektnog ciklusa  po EU standardima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.