Sućut obitelji preminule Vere Tomašek, dugogodišnje novinarke i urednice Hrvatske radio televizije (HRT)

vera tomašek

Uvijek je teško prihvatiti činjenicu da odlaze kolege novinari, a osobito kada odlaze prerano, jer kolegica Vera Tomašek uistinu je otišla prerano, te svojim odlaskom podebljala statistiku o ranoj smrti medijskih profesionalaca. U povodu njezine smrti upućujemo izraze sućuti obitelji, prijateljima i rodbini, a uputili su ih i predstavnici Vlasti i HND-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Vere Tomašek."Sa žalošću sam primio vijest o odlasku gospođe Vere Tomašek, istaknute hrvatske novinarke.
U hrvatskom medijskom prostoru ostavila je izniman trag svojim predanim i profesionalnim radom, primjenjujući pritom uvijek najviše standarde novinarskog djelovanja.
Posebno je pamtimo po praćenju tema iz područja Europske unije, osobito tijekom procesa pridruživanja Hrvatske. Tijekom dopisničkog rada u Bruxellesu svojim sadržajnim izvještavanjem redovito je hrvatskoj javnosti na zanimljiv i pristupačan način znala približiti složene procese europskih integracija i tijek hrvatskih pregovora za članstvo.Tijekom dugogodišnjeg rada na Hrvatskom radiju bila je autorica brojnih emisija i urednica Redakcije vanjske politike.
Njezin izniman novinarski rad priznat je Godišnjom nagradom HRT-a 2012. godine i posebnom nagradom Predsjednika Republike prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013.
U ovim teškim trenutcima, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i moje osobno." 

I predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji preminule novinarke i urednice Vere Tomašek, istaknuvši  da će ju pamtiti kao izuzetno korektnu, stručnu i toplu osobu koja nikad nije odstupala od visokih profesionalnih standarda.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti novinarke i urednice Vere Tomašek. Kao dopisnica Hrvatske radiotelevizije iz Bruxellesa, posebno važnu ulogu imala je za vrijeme hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.  Svojim profesionalnim izvještajima i komentarima objektivno je prenosila hrvatskoj javnosti zahtjevne procese tijekom hrvatskih pregovora. To potvrđuju i godišnja nagrada HRT-a i posebna nagrada Predsjednika Republike, istaknuo je Jandroković u izrazima sućuti koje je poslao u ime Hrvatskoga sabora i osobno.

Svoje bogato vanjskopolitičko iskustvo nesebično je dijelila s kolegama novinarima, čime će zasigurno ostati na ponos novinarskoj profesiji. Gospođu Tomašek pamtit ću kao izuzetno korektnu, stručnu i toplu osobu koja nikad nije odstupala od visokih profesionalnih standarda, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u sućuti obitelji Vere Tomašek.

Vera je rođena 1958. godine u Imotskom, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na HRT-u je zaposlena od 1986. godine. Dugogodišnja članica, a zatim i urednica Redakcije vanjske politike HR-a, specijalizirala se za teme europskih integracija i Europske unije, koje je od 2006. pratila kao dopisnica iz Bruxellesa, gdje se istaknula sadržajnim izvještavanjem i britkim komentarima o turbulentnim događanjima u Europskoj uniji.

Cjelokupni profesionalni put novinarke, urednice, dopisnice i komentatorice HRT-a Vere Tomašek ostavio je u trajno profesionalno naslijeđe svim kolegama najviše standarde novinarskog djelovanja. Tijekom svog višedesetljetnog djelovanja na Hrvatskom radiju iza nje je ostao veliki opus autorskih emisija (Viza- vanjskopolitičko magazin, Dossier Europa - specijalizirana emisija o europskim integracijama) koje je pokrenula i koje se i danas emitiraju kao najslušaniji formati Hrvatskoga radija.

Vera Tomašek nije u karijeri preskakala stepenice, ostala je zapamćena i po izvještajima za informativne emisije, reportažama i dugogodišnjem vođenju i uređivanju večernjeg programa. Kruna karijere svakako je dopisnički rad u Bruxellesu u vrijeme kada je i novinarima i građanima trebalo komentatorsko ime koje može jednostavnim riječima približiti i najzahtjevnije procedure, dokumente i procese koji se odnose na kompliciranu strukturu EU-a i hrvatske pregovore.

Trudeći se u svakom trenutku učiniti jasnim i razumljivim složeni tijek pregovora, ali i političke procese unutar Europske unije, Vera Tomašek je europske teme zanimljivo i pristupačno približila hrvatskoj javnosti.

Vera Tomašek je kao dopisnica iz Bruxellesa od 2006. godine do danas, razgovarajući s kolegama, diplomatima i analitičarima sustavno slagala mozaik europske stvarnosti i mjesta Hrvatske u njoj. Sva pitanja i teme koje su se otvarale komentirala je otvoreno i jasno na zadovoljstvo javnosti i ponos profesiji.

Dobitnica je godišnje nagrade HRT-a 2012. i posebne nagrade predsjednika Republike prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. Za osobiti doprinos informiranosti građana Republike Hrvatske o pristupnim procesima Europskoj uniji te za osobni doprinos stvaranju visokih standarda novinarske profesije odlikovana je Redom hrvatskog pletera. 

Vera Tomašek bila je dugogodišnja članica Hrvatskog novinarskog društva. 

Izvor: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.