Biskup Radoš predvodio misu ponoćku: "Neka vaš život blista od radosti koju samo Bog može dati"

Biskup Radoš predvodio misu ponoćku: "Neka vaš život blista od radosti koju samo Bog može dati"

Ponoć je drugačija od ostalih godina, ali ono što je važno je isto - pola noći je slika, simbol najveće tame, tame ljudske bijede, potrebe za danom, svjetlošću. U tami se naš Bog želi otkriti, roditi se, želi prosvijetliti i želi nas usrećiti. Zavirimo u ponoć naše nutrine, najmračniji dio naše osobe, gdje želimo da dođe Božje svjetlo. Nebo se otvara iznad nas i mi se otvaramo nebu - neka Gospodin pripremi mjesto na kojem se želi večeras roditi. “Ovim riječima mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, u četvrtak, 24. prosinca, u varaždinskoj katedrali.
Misa ponoćka započela je u 20 sati zbog propisanih epidemioloških mjera, a biskup Radoš predvodio ju je uz koncelebraciju generalnog vikara biskupije mons. Antun Perčić i nekoliko drugih dijecezanskih svećenika, biskupovih najbližih suradnika.
Uz fizički prisutne vjernike u katedrali, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, brojni su vjernici pratili ovu svetu misu u ponoć putem izravnog prijenosa na Varaždinskoj televiziji i na Youtube kanalu Varaždinske biskupije . U svojoj homiliji biskup Radoš uputio je snažne ohrabrujuće poruke, prvo protumačivši događaj Kristova rođenja kroz sliku kao „naslikanu“ od evanđelista Luke.
Između ostalog, kako je rekao, Evanđelje večeras želi reći da se Bog nije rodio zbog dobrih ljudi, jer nema savršenih ljudi."Jedan je savršen: Onaj koji dođe kao dijete. Dolazi po nas jer smo slabi, grešni ljudi. I ta naša grešnost nije zapreka za Gospodina, već zapravo razlog da uđe u naš život. Poziva nas: 'Dođi.' , objašnjava biskup Radoš.

Bog želi pozvati sve da se rode u tami svakog pojedinca, da uđu u dušu neke osobe i da ga prosvijetle. "Tako lijepa slika Božića", rekao je biskup Radoš, uputivši nas da ovu sliku gledamo svaki dan. "Da, dok ga gledamo, da ga premjestimo u svoju unutrašnjost, zapišemo tamo gdje smo živi, ​​u našu unutrašnjost. Neka se Bog tamo stalno rađa. “

Poželjevši svima sretan i blagoslovljen Božić, biskup je rekao da se ne trebamo bojati svojih slabosti ili da nismo spremni za Gospodina. "Tada smo to jednostavno primijetili. Ali On nam dolazi zbog toga i želi nam reći: 'Ne boj se.' večeras želim unijeti svjetlost u tvoj život. ' , ohrabrio je biskup Radoš i dodao „Neka vaš život blista od radosti koju može dati samo Bog koji je izvor života. Neka nas povede na putovanje, potaknite 'idemo dalje'.Idemo korak dalje, jer naše putovanje je putovanje u Domovinu. Kamo nas želi odvesti Onaj koji je sišao među nas ljude, utjelovio se i želi nas odvesti u Očevu kuću. "

I premda ovu tajnu ne možemo vidjeti očima, ne možemo je znati ni umom, u Sina Božjeg koji je sišao među nas ljude, utjelovio se i postao čovjekom za nas, za mene.
Na kraju euharistijskog slavlja, biskup Radoš, anđeoskim riječima, "Danas vam se u gradu Davidu, u Betlehemu, rodio Spasitelj, Kriste, Gospodine - dođi, klanjaj se."  pozvao sve vjernike da dođu i klanjaju se Gospodinu u "našem Betlehemu - varaždinskoj katedrali". Podsjetio je da će na božićno misno slavlje u varaždinskoj katedrali trajati oko 40 minuta, a bit će od 6 sati ujutro do podneva u svakih punih sat vremena (6, 7, 8, 9, 10, 11 i 12 sati) i popodne Sveta misa bit će od 16 do 18 sati. Budući da je katedrala prostrana, biskup Radoš pozvao je vjernike da dođu na jednu od misa, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Osim Božića, katedrala će biti otvorena cijeli dan i naredne dane, sve kako bi vjernici mogli naći priliku doći i pokloniti se Gospodinu koji je rođen za nas.

“Ovdje na ovom mjestu vjerujem da ćemo osjetiti Njegovo rođenje snažnije nego bilo gdje drugdje. Svima vama draga braćo i sestre želim sretan i blagoslovljen Božić. Neka Božić u kuću unese mir, sigurnost, radost. Neka vam Bog da ono što vam najviše treba. Zna što je najvažnije u našem životu. Otvorimo se za takav dar ", rekao je varaždinski biskup Božo Radoš na kraju mise polnoćke.


Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.